fbpx Димитър Димитров е Енолог на България за 2023 година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Димитър Димитров е Енолог на България за 2023 година

Димитър Димитров бе удостоен с приза „Енолог на годината“. За първи път Съюзът на енолозите в България връчи Годишните си награди по време на международната изложба „Винария“. За приза се надпреварваха номинации на трима енолози, сред които на две дами.

Инж. Димитър Иванов е добре познат в България. Завършил е УХТ и повече от 25 години се занимава с вино, което приема като призвание. „Близо 20 години от професионалния му път са свързани с „Винзавод Асеновград“, създател е на емблематични маврудови вина. Към момента е главен технолог в „Домейн Менада“ и дългогодишен член на УС на Съюза“, каза инж. Стоянов. По традиция призът на Димитър Димитров бе връчен от миналогодишния носител - инж. Димитър Димов от Винарна „Ялово“. Инж. Димитров получи плакет и бронзовия Дионисиев венец, изработен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-добрия енолог от миналогодишния носител на отличието. „Искам да пожелая на колегите енолози да правят все по-добри български вина и да ги презентират по цял свят“, заяви инж. Димитър Димитров.

За осми пореден път СЕБ връчи приз „Млад енолог“, като символ на приемственост между поколенията сред професионалистите в бранша. Тази година бе присъден на завършилата в Бордо Антоанета Генова, която работи в семейната винарна „Ахинора“, разположена на брега на река Дунав.

„През 2020 година се завърнах в страната и искам да работя с български сортове. Надявам се да не ви разочаровам и да успея да допринеса за развитието на българското винопроизводство. Както каза Димитър Димитров, вино се създава със сърце, душа и любов. Не съжалявам, че съм избрала тази професия и да я упражнявам в България“, заяви носителката на приза „Млад енолог“.