fbpx Созопол се бори в класацията „Европейска дестинация за 2017 г.“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Созопол се бори в класацията „Европейска дестинация за 2017 г.“

Созопол се бори в класацията „Европейска дестинация за 2017 г.“

 

Българският черноморски град с хилядолетна история Созопол е сред номинираните кандидати за „Европейска дестинация за 2017 г.”. Победителите ще се определят след онлайн гласуване, което от днес вече е в ход.

Всеки потребител на туристически услуги или симпатизант има възможност да даде своя глас на интернет платформата на European Best Destinations от 20 януари до 10 февруари 2017 г. за предпочитаната от него номинирана дестинация. Онлайн вотът ще продължи три седмици и приятелите на българския кандидат от цял свят ще могат да го подкрепят. Официалният адрес на страницата за гласуване е: http://www.vote.ebdest.in/.

За „Европейска  дестинация за 2017 г.” се състезават общо 20 града. Созопол мери сили с прочути конкуренти като Милано, Брюксел, Сан Себастиан, Вроцлав, Рим, Париж, Барселона, Берлин, Виена, Порто, Атина, Нови Сад, Загреб и др.

Престижният конкурс води началото си от 2009 г., като класацията се прави на принципа „от туриста за туриста”. В нея се състезават населени места, които са впечатлили пътешествениците с качеството на услугите, привлекателни места за отдих, забележителни исторически, културни и природни обекти. Гласуването се организира от European Best Destinations – организация, базирана в Брюксел и насърчаваща развитието на културата и туризма на континента.

В миналогодишната класация своя глас са дали около 40 млн. души, които са избирали също сред 20 дестинации. Сред популяризаторите на инициативата са още редица европейски служби по туризъм, професионалисти от туристическата индустрия, специализирани форуми и събития - туристически борси, конгреси, изложения, презентации и др., в които активно се включват кандидатите. Към гласуването могат да се присъединят туристи и потребители от цял свят, запазили добри впечатления от кандидатстващите райони.

European Best Destinations (EBD) е европейска организация със седалище в Брюксел, която се фокусира върху развитието и промотирането на културата и туризма в Европа. Тя работи в партньорство с EDEN мрежата и с всички водещи европейски туристически офиси и покрива над 355 дестинации в Европа. От 2009 г. EBD си партнира с туристическите представителства в цяла Европа и акцентира върху едни от водещите дестинации на стария континент на уебстраницата си и в социалните мрежи. Посетителите на официалния уебсайт на организацията надхвърлят 3 милиона души от всички точки на света. Там се публикуват снимки, видеа, панорамни разходки, пътеводители, както и полезни съвети. Последователите в социалните мрежи Facebook, Twitter, Google+, Pinterest са близо 100 хил. души. Дестинациите, отличени от European Best Destination, бележат среден ръст на посетителите от 15%.