fbpx Динамика в развитието на търговски центрове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Динамика в развитието на търговски центрове

Динамика в развитието на търговски центрове

Инвеститорите в съществуващи търговски центрове се активизират. Обемът на инвестиционните сделки расте с 42% през първото тримесечие на годината. Общо 38,3 млн. кв.м се предвижда да бъдат завършени в 1134 нови търговски центъра до края на този година. Основната част от отдаваемата площ ще бъде в Азиатско-Тихоокеанския регион - 22 млн. кв.м, а за периода до края на 2016 г. – 53,3 млн. кв.м, или две трети от цялото ново предлагане на търговски площи в света.

„Азиатско-тихоокеанският регион продължава да бъде ключов пазар за растежа на търговските вериги, тъй като предлага както развити пазари като Япония и Австралия, така и най-големите развиващи се пазари в света“, каза Джеймс Хоуки, директор „Търговски площи“ за региона.

В Европа до края на 2016 г. се очаква да бъдат завършени 9,7 млн. кв.м, като Централна и Източна Европа ще бъде основната движеща сила на растежа с 69% от новото строителство.

Русия има шанс да излезе на първо място по общи наличности от търговски площи в Европа, ако повечето от проектите бъдат завършени в планираните срокове. В Русия се очакват 2,6 млн. кв.м през 2014 и 2015 г., включително най-големия търговски център в Европа – „Авиа парк“ в Москва (235 000 кв.м).

В проучването, направетно от Cushman & Wakefield, България е посочена в проучването като един от най-динамичните пазари. Отдаваемата площ на търговските центрове се очаква да нарасне с 19% през 2014 г. от 735 хил. кв.м в края на миналата година. След като „Панорама мол“ отвори врати на 12 април, в София в строеж са още три нови търговски центъра по данни на Forton, като общата им отдаваема площ е 120 хил. кв.м.