fbpx До половин година може да пуснат движението по 7-километров участък от скоростния път Ботевград – Видин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До половин година може да пуснат движението по 7-километров участък от скоростния път Ботевград – Видин

До половин година ще направим опит да пуснем движението по новоизграден 7-километров участък от скоростното трасе Видин – Ботевград, между Новачене и Скравена. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира строителството на бъдещия скоростен път от Монтана до Ботевград. „Не останах никак доволен от състоянието на обхода на Враца и участъка между Монтана и Враца“, отбеляза министър Шишков. Той напомни, че за въпросните отсечки преди години е имало изготвена оценка за въздействие върху околната среда и концепция за проект, но се е оказало, че трасето е неподходящо.

В тази връзка министърът информира, че до средата на месец февруари ще бъде започната процедура за възлагане на подробен устройствен план и разширен идеен проект за трасето. „За съжаление участъкът беше просто забравен в годините. Сега вече не е така и хората могат да разчитат, че по най-бързия начин ще бъде възложен проект за трасето“, категоричен бе арх. Шишков. 

Той изрази очакване след Великден да започне строителството и на отсечката Ружинци – Монтана. „Още в първите дни на годината, с първото решение на Министерския съвет, одобрихме отчуждаването на имотите, необходими за изграждането на 41-километровата отсечка. Ще се работи ударно, за да се извърши отчуждаването и да започнем строежа“, увери регионалният министър. 

Той изтъкна, че в останалите участъци строителството тече в добри темпове и ще бъдат завършени. Забавяне ще има само заради преправянето на първоначалния проект, от който ще отпаднат заложените кръгови кръстовища, срещу които са протестирали и местните жители през 2020 г. „Когато е съгласуван проектът през 2020 г., са заложени 3-4 кръгови кръстовища, които са недопустими. В момента сме пред финал на процедурата да бъде внесен и одобрен подробен устройствен план за изменение в участъците с изграждане на пътни възли“, увери арх. Иван Шишков. Той обобщи, че най-напреднало е строителството на скоростния път малко след Видин до Ружинци. Първият участък при Видин е по-назад в изпълнението. Строителството на етапа Мездра – Ботевград върви по график, но за съжаление има забавяне поради проблеми с техническото решение, както и все още неодобрени ПУП-ове за новите пътни възли.

„Това забавяне е във връзка с проблемите, заложени през 2020 г. Разбира се, очаквам до месец-два да бъдат одобрени всички подробни устройствени планове в тази част, за да се отпуши този проблем. Строителните фирми нямат проблеми с финансирането. Въпреки че бях критикуван от бивш регионален министър, че се разплаща на строителните фирми, ние поехме курс да им платим, защото това е единственият начин да бъдат притискани да работят качествено и в срок“, каза още той.