fbpx Договори за 50 млн. лв. получиха фирми по ОП "Конкурентоспособност" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Договори за 50 млн. лв. получиха фирми по ОП "Конкурентоспособност"

Договори за 50 млн. лв. получиха фирми по ОП "Конкурентоспособност"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заедно с министър-председателя Бойко Борисов, връчиха 241 договори на фирми по Оперативна програма "Конкурентоспособност" на стойност 50 милиона лева. На церемонията присъстваше и министърът на финансите Симеон Дянков .

Министър Добрев заяви, че основната цел на процедурата е да допринесе за насърчаване на конкурентоспособността на българските предприятия чрез постигане на съответствие на продукти с европейски и международни стандарти, както и въвеждане на добри производствени практики. По този начин българските малки и средни предприятия имат предимствата на конкурентните фирми от ЕС. Министър Делян Добрев изрази надежда, че правителството ще успее да договори допълнително средства, защото има много качествени проекти по тази схема. Министърът припомни на бизнеса за реформата в министерство, която обедини Управляващия орган и Междинното звено в Главна дирекция „Европейски фондове по конкурентоспособност“, която улеснява работат на бизнеса. Преди за получаване на авансово, междинно или окончателно плащане бяха необходими 24 подписа, е сега са 12.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че всяка година в сравнение с предходната се удвояват разплатените средства по оперативните програми. В края на програмния период 2013 година ще бъдат усвоени 95 % от парите, които ЕС ни отпуска, затова се разчита на всички от бизнеса. Като основа за икономическата стабилност у нас, министър-председателят се позова на данни от международната кредитна агенция „Мудис“. Рейтингът на България, който беше повишен единствено през последните 4 години от държавите в Европа, остава стабилен. Ниският бюджетен дефицит се очаква да се свие още повече през следващите 2 години, допълни Бойко Борисов. Министър-председателят призова представителите на бизнеса да кандидатстват по програмите, защото има още 1 милиард лева за усвояване.