fbpx Дубай и Абу Даби - В страната на земните чудеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дубай и Абу Даби - В страната на земните чудеса

Дубай и Абу Даби - В страната на земните чудеса

Практичен гид

 

Дубай е една от най-привлекателните туристически дестинации. Директните полети от София са привилегия, на която все повече българи се радват. Сърцата на добре информираните и подготвени туристи остават завинаги там, някъде между безкрайния пясък и необятното море, между лъскавите небостъргачи, злато, лукс и мирис на шафран. Други, подведени от реклами за евтина екскурзия, се сблъскват с някои изненади и неудобства. Със следващите редове ще се опитам да ви ориентирам накъде да насочите вниманието си при посещението на прекрасната арабска държава, за да сте готови да се потопите в света на мечтите и земните чудеса.

Обединените арабски емирства е страна на неограничените възможности. За малко повече от 40 години местните успяват да създадат истински земен рай от пустиня. С основание се гордеят със страната си, с управлението, с постиженията и с бързия темп, с който се развиват. Образованието е сред основните приоритети. Местните хора са възпитани, просветени, интелигентни, любознателни, информирани. Говорят най-малко два езика, от които английският е задължителен. Пазят своите традиции и култура, толерантни са към чуждите. Гостоприемните и топли домакини посрещат милиони туристи всяка година. Имайте предвид обаче, че стандартът и качеството на живот са много високи. Там ще бъдете посрещнати топло, а атракции и забавленията буквално нямат край.
 

Посещение в ОАЕ е най-подходящо в периода ноември — март, предвид високите температури през лятото.

Life Style

Дубай е мултикултурен град. Хора от цял свят живеят и посещават емирството. Нравите се ограничават в рамките на благоприличието. На обществени места е забранено изразяването на чувства между половете. Викове, крясъци, смях на висок глас, скандали, обиди, неприлични жестове не се толерират. Всички са усмихнати, любезни и сърдечни.
Добре е да се знае, че по време на свещения месец Рамадан, който варира според лунния цикъл всяка година, е забранено да се яде, пие и пуши на обществени места и в автомобилите. Това се прави от уважение към тези, които постят.
 

Нощен живот

Дубай предлага богат избор от нощни заведения с разнообразни забавления. Почти всяка вечер различните дискотеки и барове имат привлекателни оферти – например, безплатен вход и коктейли за дами.
 

Хотелите

Ако търсите лукс и добро обслужване, придържайте се към известни хотелски вериги като Rotana, Hilton, Sheraton, Shangri La, Westin. Някои малки хотели като например, Four Points by Sheraton в Бур Дубай също правят добро впечатление.

Таксиметрови услуги

Дубай и Абу Даби са градове със „задължителни“ места посещение от туристи. Обектите, обаче, са на огромни разстояния един от друг. Вариантите за придвижване са три: с кола, такси или метро. Едно пътуване с такси излиза средно по 35-50 дирхама.

Метро

Метрото в Дубай е част от атракцията на града. То е надземно и докато пътувате ще се радвате на чудесни гледки. Всъщност, съвсем спокойно може да се използва като евтин и много приятен вариант за sightseeing. Персоналът е добре обучен и дава полезна информация. Дневната карта е 22 aed. Предварително платена за една и съща зона е 3 aed, 5 aed – за преминаване на две зони и 7 aed за три зони в едно пътуване.

Ако наемете кола

Ако планирате да наемете автомобил, разумно би било да си осигурите международна шофьорска книжка, тъй като българската не се признава в ОАЕ. Абсолютно препоръчително е да спазвате законите на пътя. Отклоняването от общоприетите норми се санкционира безапелационно.

Забавления

Посещението на Dubai Mall и The Mall of the Emirates са част от задължителната програма на туристите. Тук ще видите пеещи фонтани, огромен аквариум и ски писта, както и много лукс, блясък и настроение. Паркингите пред главните им входове обикновено се превръщат в парад на луксозните автомобили, който започва около 19 часа.
Влизането в The Emirates Palace в Абу Даби е безплатно. Кафе, посипано със златен плашец, е една от атракциите, на които се радват многобройните туристи. Цената за чашата позлатен черен еликсир е 60 aed.

 

The White Mosque (Бялата джамия) в Абу Даби е осмата по големина в света и е най-значимият мюсюлмански храм в ОАЕ. Носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян - основател и първи президент на ОАЕ. „Бащата на нацията“ е погребан в нея.
Джамията е произведение на изкуството. Носителка е на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим - 5 627 m². Изтъкан е от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2 268 милиарда. Тук се намира и най-големият полилей в света - 10 м диаметър и 15 м височина. Джамията е изключително красива. За декорацията са използвани мрамор, злато, полускъпоценни камъни, кристали и керамика.

 

Посещение на върха на най-високата сграда Burj Khalifa е също препоръчително да се резервира предварително по интернет, не само заради по-ниската цена, а и заради дългата опашка, която се вие пред входа на асансьора в Dubai Mall. Билетите обикновено са разпродадени и е възможно да пропуснете тази атракция, ако разчитате на касата на място.
Златният пазар в Дейра, Дубай, е мястото, където можете да си купите най-евтиното бижу. Както повеляват традициите в този край на света, никога не купувайте на първоначалната цена.

 

Пазарете се, това е част от изкуството на пазаруването.

Водният парк на хотел Atlantis е много популярен за туристи. Най-добре е билетите също да се закупят онлайн. Тогава цената е 260 aed и се спестяват 60 aed. Ако закупите билета в самия хотел, ще платите 320 aed.

Внасянето на алкохол в страната е разрешено – един литър концентрат и два литра вино. Прилична вечеря за двама в ресторант без особени екстри излиза най-малко 500 aed, като алкохол се сервира само в ресторанти на хотели от международни вериги.

Дубай е едно от местата в света, които човек трябва да види поне един път в живота си. „Не Ню Йорк, не Канарските острови, само Дубай!“, не скрива възторга си Надежда Станкова, туристка, обиколила света. За да му се насладите, бъдете добре подготвени и отворени за чудеса.

Местната валута е Дирхам (AED), 1 USD = 3.67 AED (официално фиксиран курс). Валута се обменя само в банките и обменните бюра, които можете да откриете във всеки мол.


 

Внимание!

Пътищата в ОАЕ са осеяни с високотехнологични камери, които следят не само превишаването на скоростта. Няма да ви се размине не поставянето на обезопасителен колан, говорене по мобилен телефон по време на управление на МПС, притесняване на останалите участници в движението с натискане на клаксон, присветване, неприлични знаци, обиди, рязко сменяне на лентите и др. Глобата за превишена скорост е 600 aed. Същата е за не спиране на пешеходна пътека. За говорене по телефона по време на шофиране – 1000 aed. При преминаване на червен светофар сте заплашени от едномесечно лишаване от свобода. Затвор предстои на водач, хванат да е употребил дори и само една глътка алкохол. Застраховката му се обявява за невалидна и той заплаща от джоб всички финансовите загуби и претенции. Ако някой ви направи неприличен жест, обиди, постави ви в рискова ситуация на пътя – веднага се обаждате на полицията, която реагира светкавично. Ако направите обаче нарушение на пътя, ще можете да напуснете страната единствено след заплащане на всички глоби.

 

снимки: Винсент де Брабандере, www.vdbphotos.be
 

Facebook коментари