fbpx Последният за годината връх в електронната търговия ще бъде до неделя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Последният за годината връх в електронната търговия ще бъде до неделя

Пикът на предколедното онлайн пазаруване предстои в следващите дни, като онлайн активностите ще бъдат и чак след Коледа, когато започва активното пазаруване за Нова година.
Това сочи анализ с обобщени данни от Европа, Латинска Америка, Азия, Африка и САЩ на световния ретаргетинг лидер RTB House.

Статистиките сочат, че най-силната активност - трафик и продажби на електронните магазини е в първите две седмици на декември, а върхът на скалата през 2017-а е достигнат на 12 декември, когато потребителите са посещавали онлайн магазини с 19% по-често и са пазарували с 50% повече от средното за месеца.

Седмица преди празника продажбите започват да падат и в България достигат най-ниското си ниво на Бъдни вечер - тогава трафикът е с почти 25% по-малко, а продажбите - с 48% под средните за декември.

"Имайки предвид спецификите на онлайн пазаруването, си заслужава да се придържаме към конкретни дейности, за да запазим високите нива на ангажираност на потребителите и генералния ръст на продажбите. И ако досега фокусът беше върху максималния оборот, е добре да се фокусираме върху клиентите, които наскоро са посетили даден онлайн магазин за първи път преди няколко седмици и не са направили покупка. Дългосрочното култивиране на редовни купувачи е крайната цел на повечето търговци. Уверете се, че сте отделили специална част от бюджета си през втората половина на декември за новите ви потребители - със специални предложения, бонуси и отстъпки." – съветва Каталин Емилиан, мениджър за Румъния и България на RTB House.

Броят на посещенията в електронните магазини и броят на транзакциите започват да нарастват постепенно след Бъдни вечер. Например, на 27 декември посещенията и продажбите на онлайн магазините нарастват с 3% над средната за декември. Това са най-високите нива след Коледа.