fbpx Ауди се отправя към луната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ауди се отправя към луната

 
Партньорите се насочиха към територията на Аполо 17, 45 години след последната мисия на НАСА до луната . Немските инженери работят в рамките на конкурса Google Lunar Xprice със задача да качат „изследовател” на луната. Ауди подкрепя учените в редица области като quattro задвижването, олекотените конструкции, електромобилността и пилотираното шофиране.
“Идеята за частно финансирана мисия до Луната е вдъхновяваща”, изрази своето мнение Лука Де Мео, „Иновативните идеи имат нужда от подкрепа за да бъдат реализирани. Чрез покрепата си за научния екип искаме да дадем стимул и на други потенциални партньори, които биха могли да допринесат за реализацията с тяхно ноу-хау.” Лука Де Мео ще представи идеята днес по време на иновационния форум в програмата на рекламния фестивал в Кан. Директорът на техническото развитие при Ауди АГ, Улрих Хакенберг потвърди: „ За нас е удоволствие да подкрепим идеята с нашите знания в областта на олекотените конструкции, електрониката и роботиката”.
 
Конкурса Google Lunar XPRIZE е надпревара за покоряване на космоса адресирана към инженери и предприемачи от цял свят. Финансирането на конкурса е на стойност 30 милиона щатски долара. За да се спечели, всеки екип трябва да качи своят луноход на луната, задачата е устройството да измине най-малко 500 метра и да изпрати висококачествени снимки до Земята.
Audi AG подкрепя оптимизацията на разработката на единствения немския научен екип, който участва в конкурса Google Lunar XPRIZE, с технологично ноу-хау. В досегашното развитие на конкурса лунохода на немския екип беше отличен с две награди от космически изследователи, които журират надпреварата.
 
В качеството си на подкрепящ партньор, екипът на Ауди обменя своите знания в областта на олекотените конструкции и електронната мобилност, перманентното задвижване quattro и пилотираното шофиране.
Специалистите от отдела за концептуален дизайн в Мюнхен преработиха устройството „Ауди лунар куатро” за да осигурят идеална предпоставка за постигането на олекотената констукция.
Носещата ракета с Audi lunar quattro трябва да стратира към космоса до 2017 и да измине повече от 380 000 км до луната. Пътешествието в космоса ще продължи около 5 дена. Целта се намира на север от лунния екватор, в близост до локацията от последната пилотирана мисия на НАСА до луната с Аполо 17 през 1972. Температурните разлики тук варират до 300 градуса по целзий.
Луноходът изработен предимно от алуминий е разработен след поредица тестове проведени в австрийските Алпи и Тенерифе. Соларен панел насочва слънчевата светлина към литиево йонни батерии, които захранват четири Е-главинни мотора. На палубата на кораба са монтирани две стереоскопични камери както и камера за изследване на материал. Теоритичната максимална скорост достига 3.6 км/ч. С по-голяма важност естествено са оф-роуд характеристиките и способността за ориентация на лунохода.
 
„В лицето на Ауди имаме партньор с изключителен опит и познания в областта на мобилността и технологичните нововъведения „– изрази мнение Роберт Бьоме, основател на научния екип.
Научният екип е създаден в края на 2008, по инициатива на Роберт Бьоме, който работи като ИТ консултант в Берлин. По-голямата част от общо 35-те инженера са от Австрия и Германия.
Експерти от три континента, сред които ръководителя на предишната група от НАСА Джак Креншоу от Флорида, работят в екипа. Освен Ауди специалисти в групата работят и екипи от високотехнологични предприятия NVIDA, техническия университет в Берлин, германския институт по въздушен и космически трафик.
Състезанието Google Lunar XPRIZE, стартира с 25 отбора, в момента е в своя финален етап