fbpx Ауди се отправя към луната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ауди се отправя към луната

Ауди се отправя към луната

 
Партньорите се насочиха към територията на Аполо 17, 45 години след последната мисия на НАСА до луната . Немските инженери работят в рамките на конкурса Google Lunar Xprice със задача да качат „изследовател” на луната. Ауди подкрепя учените в редица области като quattro задвижването, олекотените конструкции, електромобилността и пилотираното шофиране.
“Идеята за частно финансирана мисия до Луната е вдъхновяваща”, изрази своето мнение Лука Де Мео, „Иновативните идеи имат нужда от подкрепа за да бъдат реализирани. Чрез покрепата си за научния екип искаме да дадем стимул и на други потенциални партньори, които биха могли да допринесат за реализацията с тяхно ноу-хау.” Лука Де Мео ще представи идеята днес по време на иновационния форум в програмата на рекламния фестивал в Кан. Директорът на техническото развитие при Ауди АГ, Улрих Хакенберг потвърди: „ За нас е удоволствие да подкрепим идеята с нашите знания в областта на олекотените конструкции, електрониката и роботиката”.
 
Конкурса Google Lunar XPRIZE е надпревара за покоряване на космоса адресирана към инженери и предприемачи от цял свят. Финансирането на конкурса е на стойност 30 милиона щатски долара. За да се спечели, всеки екип трябва да качи своят луноход на луната, задачата е устройството да измине най-малко 500 метра и да изпрати висококачествени снимки до Земята.
Audi AG подкрепя оптимизацията на разработката на единствения немския научен екип, който участва в конкурса Google Lunar XPRIZE, с технологично ноу-хау. В досегашното развитие на конкурса лунохода на немския екип беше отличен с две награди от космически изследователи, които журират надпреварата.
 
В качеството си на подкрепящ партньор, екипът на Ауди обменя своите знания в областта на олекотените конструкции и електронната мобилност, перманентното задвижване quattro и пилотираното шофиране.
Специалистите от отдела за концептуален дизайн в Мюнхен преработиха устройството „Ауди лунар куатро” за да осигурят идеална предпоставка за постигането на олекотената констукция.
Носещата ракета с Audi lunar quattro трябва да стратира към космоса до 2017 и да измине повече от 380 000 км до луната. Пътешествието в космоса ще продължи около 5 дена. Целта се намира на север от лунния екватор, в близост до локацията от последната пилотирана мисия на НАСА до луната с Аполо 17 през 1972. Температурните разлики тук варират до 300 градуса по целзий.
Луноходът изработен предимно от алуминий е разработен след поредица тестове проведени в австрийските Алпи и Тенерифе. Соларен панел насочва слънчевата светлина към литиево йонни батерии, които захранват четири Е-главинни мотора. На палубата на кораба са монтирани две стереоскопични камери както и камера за изследване на материал. Теоритичната максимална скорост достига 3.6 км/ч. С по-голяма важност естествено са оф-роуд характеристиките и способността за ориентация на лунохода.
 
„В лицето на Ауди имаме партньор с изключителен опит и познания в областта на мобилността и технологичните нововъведения „– изрази мнение Роберт Бьоме, основател на научния екип.
Научният екип е създаден в края на 2008, по инициатива на Роберт Бьоме, който работи като ИТ консултант в Берлин. По-голямата част от общо 35-те инженера са от Австрия и Германия.
Експерти от три континента, сред които ръководителя на предишната група от НАСА Джак Креншоу от Флорида, работят в екипа. Освен Ауди специалисти в групата работят и екипи от високотехнологични предприятия NVIDA, техническия университет в Берлин, германския институт по въздушен и космически трафик.
Състезанието Google Lunar XPRIZE, стартира с 25 отбора, в момента е в своя финален етап