Размисли за рибата и риболовът

етикети: 

Празникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия. Но дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата? За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството.

Над 800 милиона души по света зависят от рибата като източник на храна и препитание. Но океаните и техния поминък са подложени на жесток натиск. Над 90% от рибните ресурси в световен мащаб са или подложени на свръхулов (33%) или са експлоатирани до краен предел (60%). Климатичните промени допълнително влошават способността за възпроизвеждане на морските екосистеми и така водят до последствия за поминъка, достъпа до хранителни ресурси и пазарите. Европа е най-големият пазар и вносител на риба в света. Поголямата част от вноса идва от развиващи се страни. Европейските потребители и търговци играят важна роля в опазването на морските ресурси за милиони хора, които зависят от тях. Отговорното потребление на риба и морска храна в Европа е двигател на промени в световен мащаб.

Влияние върху икономиката

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях  са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит” потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Влияние върху здравето

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.
 

Facebook comments