fbpx Отвори врати интерактивен музей във Виена, посветен на династията Щраус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Отвори врати интерактивен музей във Виена, посветен на династията Щраус

Новият интерактивен музей отдава почит на знаменитата австрийска музикална династия Щраус, определяна като съкровище на човечеството. Йохан Щраус-баща и тримата му синове записват завинаги имената си в Златната книга на световната музикална памет. Две поколения гениални музиканти композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи повече от два века в бални салони и театри на всички континенти. Музеят се намира в сградата на реставрираното казино Цьогерниц, отворило врати за виенското висше общество през 1837 г. В него великите музиканти са изпълнявали своите творби пред изискана публика. В наши дни музеят, открит през октомври, иска да привлече и младата публика. Експозицията пренася посетителите в отминалия 19-и век. В един от салоните е изложено оригиналното пиано на Едуард Щраус, а по стените има информация за живота музикантите.

Домът на Щраус е не просто музей. В него ще се провеждат концерти, а желаещите могат да влязат в ролята на диригенти. Преди да опитат да дирижират, те ще могат да измерят своя "валсов пулс". Чрез тъчскрийн е достъпна не само информация за "Дунавския валс" и "Радецки марш", но и музиката и нотите. С помощта на мултимедийна инсталация, анимирани графики и визуални ефекти всеки може да се потопи в духа на епохата. Разбира се, в музея не липсва и реплика на златната статуя от виенския Щадпарк на Йохан Щраус–син, която е идеално място за селфита.

Сърцето на Домът на Щраус е балната зала с портрет на Щраус от Готфрид Хелнвайн, а от следващата година там ще се провеждат концерти. Реставраторите са успели да съживят великолепието на отминалите времена с мраморни подове, пищни кристални полилеи, оригинални виенски столове Тонет (Thonet), тапети и фрески на тавана. В бъдеще гостите ще могат да комбинират посещението на музея със закуска, носеща името на Щраус, или изискана вечеря, на която ще се сервира вино Щраус.

Интересна подробност е, че аудио гидът е записан от пра-пра-пра-внук на Йохан Щраус-баща. Кратък филм в началото на посещението представя най-важните факти от живота на музикалното семейство и епохата, в която са живели и творили.

снимка: © SimaProdinger