fbpx Кения - Hakuna Matata! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кения - Hakuna Matata!

Jambo, Jambo pwana.
Habari gani, nzuri sana.
Wageni, Mwakaribishwa 

Hakuna Matata!*

Така започва всяко утро, всеки празник, всеки делник. Тук в Кения!

Близка среща с Цар Лъв. Снимки: авторът

Не само защото е 91-вата, но и защото олицетворява Африка във всичките и аспекти - уникално биоразнообразие, див животински свят, прекрасен климат, красота, бедност, цветове, усмихнати лица и много деца. Кения е държава, каквато не бях виждал досега и определено надмина очакванията ми. 
Пътуване, което остави траен спомен в мен като "тийнейджърска любов през лятна ваканция". 

Тръгнахме към Кения група от 14 пътешественици, колеги и приятели, които се вълнувахме все едно, че пътуваме за първи път. В очакване на предстоящата ни среща с животните и от това, че ще нощуваме в саваната. В очакване на един от най-вълнуващите моменти в живота на един пътешественик - да направи сафари в Африка!

И така, след 4-часов престой в Истанбул и само (!) 5-часов полет, се озоваваме в Найроби. Град, в който модерните сгради и съвременния начин на живот е намерил място, заедно с по-бедните слоеве от обществото. Очевидно се разбират, защото нито в един момент не се почувствахме “чужденци” или в опасност.

Кенийците са изключително възпитани, добре образовани, с много добър английски и това прави впечатление веднага. Макар и с по-нисък стандарт на живот от познатия ни в Европа, хората са спокойни и видимо щастливи. Нивото на обществени услуги е много добре развито и в някои отношения дори превъзхожда България.

В Кения няма часова разлика спрямо България и ето, че току-що кацнали вече сме в Национален парк “Найроби” - единственият, който се намира в градска среда и в градска столица.
Вълнувахме се при вида на всяка зебра или импала, а дори не знаехме какво ни предстои на следващия ден…

Вечерта посетихме ресторант “Carnivore” в Найроби, типичен барбекю ресторант, в който се предлагат над 14 вида месо, където опитахме и тестис на Бизон! Ами…, не е много гот! :)

И така, бяха минали само 24 часа от отпътуването ни, а вече бяхме насъбрали толкова много емоции, че едва примигнахме и вече качвахме багажите в джиповете. Рано сутринта потеглихме към Мара. Така го наричат кенийците, а и е готино. :)

Усещането да бъдеш в този парк е несравнимо, сюрреализъм, от който не ти се иска да излизаш. Още с първото ни следобедно сафари имахме късмет да видим огромни стада антилопи, импали, зебри, семейство слонове, жирафи и разбира се - Цар Лъв! Величествен! 

Царят, полегнал следобедно, а залязващото слънце отзад оцветява небето в различни нюанси. Гледка, която като скрийншот се запаметява в мозъчната си галерия и веднага си добавил в “любими”.
За това любимо пътуване си има и “виновници” и тук искам да им благодаря. Диди, Лени, Майче, Дидко, Рая, Явор, Ванче, Вили, Иве, Диди 2 :), Сашко, Наде и Мария - рядко се случва 14 човека, които не делят иначе ежедневието си заедно, да се разбират и забавляват, така както го направихме ние! Hakuna Matata!

С вътрешен полет се придвижихме от Найроби до Укунда - пистата, на която се каца за почиващите на Диани Бийч. Тези, които ме познават, знаят, че бреговете на Индийския океан са ми любими. Белият пясък, цветовете на океана, манго - сладко и наситено оранжево и навсякъде много кокосови орехи.

Пазарихме се на плажа, присъствахме на индийска сватба в хотела ни, празнувахме рожден ден и времето сякаш отлетя. Трябваше да хващаме влака за Емали, откъдето започваше и следващото ни сафари в национален парк “Амбосели”. Преходът с този влак е едно от „must do“ нещата, които да направите в Кения. С изключителна точност и по разписание през най-големия национален парк “Tsavo” за около 4 часа “пуф-паф”-а взе разстоянието от Момбаса до Емали, където ни чакаха Джими и Джеф. Двамата рейнджъри, без които надали пътуването ни щеше да изглежда по същия начин. Раздадени докрай в работата си, те направиха всичко възможно още повече да обикнем родината им. 

С рейнджъра Джеф, който направи всичко възможно, за да обикнем родината му

Национален парк “Амбосели” се намира в северното подножие на Килиманджаро - най-високият връх в Африка и е наричан още "Земя на гиганти". Паркът заема площ от около 400 кв. км и е разположен на границата с Танзания. От Амбосели се открива най-красивата гледка към Килиманджаро (ако небето е чисто). Изгревът обагря планината в пурпурен цвят, а върха в розово. Изгледът към заснежения Килиманджаро, извисяващ се над огромните стада слонове и други огромни животни, които прекосяват равнината на Амбосели, е една от най-незабравимите гледки, които може да видите.

Видяхме Кения във всичките й цветове и аспекти. 

И я обикнахме! Завинаги!

*Хакуна матата е израз, който буквално означава „нямай грижи“, „освободи се от всякаква тревога“. Широко разпространен в Кения и Занзибар.

Петър Стоянов е магистър по международен и алтернативен туризъм и има над 15 години опит в бранша. Започва работа в туризма през 2007 г. в една от големите тогава фирми в бранша, където получава много практически знания в бизнеса с туризма.

През 2015 г. създава собствената си туристическа агенция „Луксутур“, която е ориентирана към организацията на пътувания към екзотични и нови дестинации, често с чартърни полети. Само през изминалата година реализира първите в историята на България директни чартъри до не толкова познатата островна държава Кабо Верде, както и до екзотичните Сейшели.

Вече е обиколил повече от 80 държави в целия свят, но казва, че никъде не би останал повече от 3 месеца. Коренът му е в България.