fbpx Джаз фестивалът в Боровец ви очаква от 4 август | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Джаз фестивалът в Боровец ви очаква от 4 август

От 4 до 9 август ще се проведе второто издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ в Боровец.

Фесгивалът ще открие отново Бигбенд Благоевград със солисти, който отбелязва тази година своето 30-годишно активно участие на сцената. Специален гост е талантливата Жаклин Таракчи – победителката във формата “Гласът на България”.

Ще се потопите в професионализма на братя Владигерови (Австрия), които са подготвили и изненада, и на Zone C – групата, създадена 1992-а от пианиста и композитор Васил Пармаков, а днес неговите партньори Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко са заедно с Васил Спасов – пиано и Мирослав Иванов – бас;  “Джазаница”, която пречупва през езика на съвременния джаз неравноделни ритми.

Михаил Йосифов&Новините в джаза, Васил Петров, „Дърти пърчис“; Надя Тончева предлага новия си проект „Бразилиадо“.

Манал Ел-Фейтури ще ни потопи с почит в музикалния свят на Уитни Хюстън, съпроводена от групата VSOP, които ще чуем и самостоятелно.

За първи път в България ще свирят в квартет най-известните не само в Германия братя Васерфур. Още като тийнейджър тромпетистът – Юлиян, считан за най-добрия, изключително талантлив, от ранга на Тил Брьонер, с брат си Роман – на пианото, създават неразделна двойка. Определят ги като марката `Васерфур`. 

Изненада за джазмените ще бъде и секстетът от Индия 4th Element, който в дебютния си албум от 2019 г. слива джаз, фънк, R&B и соул.

Ще гастролират и атрактивните Джайв Ейсис (Великобритания).

И другата британска група „Мат Бианко“, която концертира по света с новия си двоен албум “The Essential Matt Bianco”, ще вдигне публиката на крака.

А Роберто Фонсека (Куба) ще бъде в Боровец с неговия 10-членен бенд.

Продължава направлението `Класиката в джаза` със септета „Пресечни точки“, създаден от виолончелистката Линда Манчева (Берлин), която благодарение поканите на братята Владигерови за съвместни участия, се заинтригува и от света на джаза. Пресечните точки са и допирателни – между двата жанра и двата „вида“ музиканти.

В Съпътстващата програма ще се представят книги и автори като специални гости на 5 август са  Георги Господинов и Анджела Родел от 11:30 ч. в Художествената галерия на гр. Самоков.

И тази година ще има Джаз академия за деца, както и джемсешъни след концертите всяка вечер.