Операта "Норма" отново на софийска сцена през юни

Огромният зрителски интерес към най-новата премиера на Софийската опера – творбата на Винченцо Белини „Норма“ – стана повод театърът да включи допълнителни представления в програмата си за юни. Четирите допълнителни спектакъла на режисираната от Уго де Ана постановка са на 3, 4 и 7 юни от 19.00 ч. и на 5 юни (неделя) от 16.00 ч.

Смятаната за връх на белкантото опера е предизвикателство за всеки театър, което Софийската опера преодолява триумфално с трите изпълнителки на Норма – Габриела Георгиева, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска и трите на Адалджиза – Оана Андра, Олга Михайлова-Динова и Даниела Дякова. Великолепни интерпретатори на Полионе се оказаха тенорите Мартин Илиев и Даниел Дамянов, като Оровезо впечатлиха Светозар Рангелов и Петър Бучков.

Шестте премиерни представления преминават с огромен успех и при препълнена зала. БНР и БНТ документират два от спектаклите на шедьовъра на Белини, който за последен път е игран на софийска сцена преди около 30 години.

Трогателната история на друидската жрица и нейната саможертва в името на любовта, изключително поетично пресъздадена в образи и в костюми от Уго де Ана сполучливо се допълва от внушителния декор, сред който се разиграва действието. Всеки от героите изглежда като че ли незначителен на фона на импозантните 14-метрови колони с двуметрови основи. Фантастичната сценография, мултимедия и костюми, „заети“ от епохата на Наполеон, през която е композирана „Норма“, засилват внушението на написаната преди 185 години творба.

Великолепните хорови откъси засилват въздействието на музиката на творбата, която в съзнанието на зрителите – от момента на създаването й до днес се свързва най-вече с магичната ария-молитва на Норма „Каста дива“. Оркестърът под палката на Григор Паликаров майсторски представя цялото богатство от нюанси и настроения, което музиката съдържа.

Познавачи на Белини от Германия и от други европейски държави изразяват възторг от видяното на софийска сцена. „Това е постановка на световно ниво, с изпълнителки на главните женски роли, които биха били гордост за всеки театър“, обобщи впечатленията си за премиерата д-р Благой Апостолов от немското Радио „Опера“. Критиците и публиката са единодушни във възторзите си за най-новата постановка на Софийската опера – истинска перла в 125-годишната корона на първия ни оперен театър.   

Facebook comments