fbpx Мечът на Севт изложен в археологическия музей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мечът на Севт изложен в археологическия музей

етикети

Археологическа изложба „Мечът на Севт ІІІ*“ в Националния археологически музей. показва за първи път в София реставрирания меч на тракийския владетел от IV век пр.хр., както и част от неговото въоръжение, открито през 2004 г. от известния български археолог Георги Китов. Изложбата е реалност с подкрепата на УниКредит Булбанк.

След 2300 години оръжието на един от най-известните тракийски царе Севт ІІІ е възстановено в неговия цялостен вид благодарение на извършената реставрация с финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк. След продължителна работа на екип от реставратори дръжката с главата на орлица, известна от постоянната експозиция на Исторически музей „Искра“ в Казанлък е вече свързана с реставрираното острие на оръжието и изящна му ножница, украсена с майсторски инкрустирани златни мотиви.
Посланикът на Република Италия Марко Контичели определи българо-италианското партньорство при организирането на изложбата като успех, който може да бъде продължен и с общото кандидатстване на двете държави при избора на Европейска столица на културата 2019.

До 8 май посетителите на Национален археологически музей ще могат да видят и част от въоръжението на Севт III – бронзовите му наколенници, шлемът с изписаното име на владетеля, златни апликации от въоръжението му, както и от конската амуниция, намерени в могилата „Голямата Косматка“ в Долината на Тракийските царе, край Казанлък.
След края на изложбата в Археологическия музей реставрираният с подкрепата на УниКредит Булбанк меч, ще заеме своето място в постоянната експозиция на казанлъшкия исторически музей „Искра“.

Националния археологически музей работи всеки ден без понеделник от 10 до 17 часа.
*Севт III е тракийски владетел от 330 г. пр.н.е. до 300 г. пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство. Гробницата на Севт III е открита от покойния археолог проф. Китов и е една от многото в така наречената „Долина на тракийските царе“ в Казанлъшко. Заедно с гробницата са открити невероятни ценни свидетелства за старогръцкия период в този регион.