fbpx Mеждународна експедиция по следите на древна цивилизация в източните Родопи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Mеждународна експедиция по следите на древна цивилизация в източните Родопи

Четирима учени обединяват усилията си, за да "разчетат" знаците, оставени от древна цивилизация по праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая. Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастраномът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала нашите земи преди траките, в района на Източните Родопи.

През 2013 г. БНТ реализира документален филм с Робърт Бовал – автор на едни от най-големите бестселъри в областта на египтологията и по-конкртено що се касае до възрастта и значението на пирамидите в Гиза и тяхната връзка с космологията, вярванията и познанията на древните хора за Вселената. Неговите книги разтърсват научните среди и стават повод редица телевизии, сред които BBC, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN, RAI 1 и др., да заснемат научно-популярни поредици, свързани с неговите открития.

По време на краткия си престой в България миналата година Робърт Бовал посети някои от нашите праисторическите обекти, които събудиха сериозен интерес у него. Той дори изказа предположение, че българските светилища може да са по-древни от египетските, което би могло да обърне цялостната представа за това откъде и в каква посока е тръгнало развитието на човешката цивилизация.

Колаборацията между международно признатите Робърт Бовал, Робърт Шок и Том Брофи и българския учен проф. Ана Радунчева определено дава заявка за сензационни открития. БНТ ще заснеме съвместнара работа на учените и ще покаже на зрителите за първи път мистериозната Каменна гора в Източните Родопи. Документалният филм с работно заглавие „По следите на древните“ също така се надява да фокусира и международен медиен интерес към българското древно наследство, което без съмнение заема ключова позиция в хилядолетния цивилизационен процес. Експедицията и заснемането на документалния филм се осъществяват с подкрепата на фондация „Дънди Прешъс”, фондация Credo Bonum и Мото Пфое - България.