fbpx Връчиха наградите от оперния конкурс „Борис Христов“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха наградите от оперния конкурс „Борис Христов“

Връчиха наградите от оперния конкурс „Борис Христов“

Баритонът от Русия Константин Бржинский получава първа награда и златен медал при мъжете на ХV Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“. 33-годишният руснак е завършил Държавната консерватория в Казан. Това е второто му отличие на български конкурс, носител е и на награда от Международния конкурс за изпълнители в Баку. Артист на свободна практика

Второто място и сребърният медал е за българския бас Делян Славов. 31-годишният изпълнител е възпитаник на НМА „П.Владигеров”, специализирал е в Българската академия „Борис  Христов” в Рим. Артист на свободна практика.

Руското сопрано Наталия Дмитриевская е тазгодишната носителка на втора награда и сребърен медал при жените. 35-годишната певица е завършила  Държавната консерватория „Сергей Рахманинов” в Ростов на Дон. Артист-солист е в Държавния музикален театър в същия град. Носителка на Първа награда от Първия всерусийски  конкурс в Москва и е лауреат на 21-вия Международен конкурс „Глинка” и на I-ия Международен конкурс за оперни певци „Галина Вишневская”.

Трета награда и бронзов медал е присъдена на сопраното от България Нона Кръстникова. 33-годишната изпълнителка е завършила ДМА „П.Владигеров”, възпитаник на проф. М. Дюлгерова. Артист на свободна практика.

Сопраното от Беларус Екатерина Куприевская получава отличие за най-добро изпълнение на българска песен за „Оди моме за вода“ от Панчо Владигеров. 30-годишната певица е завършила Академията за млади оперни певци при Мариинския театър и Академията за изкуство и култура в Санкт Петербург. Носителка на трета награда на Международния конкурс Коньович, Сърбия. Артист на свободна практика.

За най-добър акомпанятор е отличена Миглена Славова.

Международното жури на тазгодишния конкурс бе председателствано от Александрина Милчева, а негови членове бяха Алекс Григорев от Холандия, Владимир Гридюшко от Беларус, Генко Гешев – България/САЩ и Стефка Евстатиева от България, носител на Голямата награда от предишно издание на конкурса. 

Общо 40 бяха първоначалните кандидати за участие в певческата надпревара на името на великия български бас Борис Христов. На втория тур се явиха 16 души, до третия тур бяха допуснати 10 изпълнители.

Българският конкурс за млади оперни певци започва през 1961 г. Създаден е от Христо Бръмбаров и Илия Йосифов – две изключителни личности от музикалната история на България – великолепни оперни творци и прекрасни вокални педагози, създали мита за „Българската оперна школа“. Лауреати на конкурса са Гена Димитрова, Ана Томова Синтова, Никола Гюзелев, Христина Ангелакова, както и плеяда чуждестранни певци, между които Ава Джун Купър, Питър Глосъп, Силвия Шаш, Евгений Нестеренко и др. Наградите са отделни – за мъже и за жени, а Голямата награда и Пръстенът на София са присъждани само 6 пъти в цялата история на конкурса.

Като членове на Международното жури са привличани много известни оперни певци и музиканти от цял свят, между които Тоти Дал Монте, Ирина Архипова, Павел Лисициан, Пиер Коломбо, Валтер Фелзенщайн, Гена Димитрова, Ана Томова – Синтова, Илеана Котрубаш, Луиджи Алва и др.