fbpx Портрети на автомобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба на Стилян Дичев

Портрети на автомобили

Изложбата-живопис CAR PORTRAITS („Портрети на автомибили") бе открита в Шоурум Jaguar/ Land Rover на „Мото-Пфое”. Изложбата представиха кураторът Йово Панчев и авторът Стилиян Дичев. С картините авторът е изразил любовта си към колите, любов, която се е превърнала в негова страст.

Стилиян Дичев превръща автомобила в модел на изобразителното изкуство чрез класическия подход на портрета като жанр и акцентирайки върху характера и духа на обекта. „Изследвайки и възхищавайки се, авторът извежда автомобила като главно действащо лице, отправна точка, като нееднозначен символ на движението и посоката, динамиката и замаха, но и на благородното излъчване на баланса.”, отбелязва кураторът на изложбата Йово Панчев и допълва, че: „Автомобилите отдавна са експлоатиран обект на популярната култура, но превръщането им в модел на изобразителното изкуство – с „четката и платното”, с класическите изразни средства на живописта – позволява темата да се третира едновременно абстрактно и освободено, а в същото време и категорично като джаз-стандарти в пластично измерение.” (Пълния текст на куратора ще намерите по-долу.)

Стилиян Дичев споделя: “Автомобилът заема изключително важно място в нашия интензивен живот. В много случаи ние се олицетворяваме с него. Той е и отражател на нашето его. В тази изложба аз се опитвам да открия обратната връзка, когато автомоблът не е само опаковка за собственика си, а е част от него. Затова нарекох изложбата "Портрети на автомобили" .

Авторът има реализирани над петнадесет самостоятелни изложби, както и много участия в общи представяния в България и чужбина. Негови произведения се намират в множество частни колекции, Националната галерия за изобразително изкуство, Галерията на художествената академия в гр. София и мн. др. Понастоящем Стилиян Дичев работи в областта на мебелния дизайн, съвременните интериори, изобразителното изкуство и дизайна на архитектурата. Идеята за тотал дизайн е в основата на работата му. В последните си проекти, авторът преплита възможностите на изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата, за да се получи максимален ефект от намесата му.