fbpx Експедиция BMW i3 - тайната градина на Къщата с ягодите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Градините на София

Експедиция BMW i3 - тайната градина на Къщата с ягодите

Знаете ли къде в столицата се намира Къщата с ягодите? Легендарната постройка, която и до днес пази духа на стара София, се кипри на малката уличка „Сан Стефано“, малко след Докторската градина. В градината на къщата напролет все още зреят ягоди, а градските хлапета и до ден-днешен се протягат през оградата и откъсват от ароматните червени плодчета.

Всъщност това е една от най-мистичните градини на София, за която решихме ви разкажем в нашата градска експедиция, в която първо се отправихме към Ботаническата градина.
Някога тук са минавали забързано карети, правели се приеми, а конете нервно потропвали с копита, чийто звук огласял квартала, докато чакали господарите си в края на вечерта, за да ги отведат до домовете им...

 

Днес напълно безшумно спираме пред Къщата с ягодите с нашето супер ново и авангардно, напълно електрическо BMW i3, за да попием малко от романтиката на тази отдавна изгубена София.
Паркираме пред парадния вход за карети. Някога тук дрънчали здравите колелета на файтоните, кочияшът минавал през красивата порта, спирал конете, господата и дамите слизали пред стълбището, а каретата спирала в задния двор. Там имало специално обособено място, на което старите файтонджии „паркирали“ в очакване на своите клиенти. След края на приема ги взимали и излизали с каретата от другия вход на двора, предвиден специално, за да не става "задръстване" от карети.

Ние пък паркираме BMW на паветата пред оградата от ковано желязо. И хич не се притесняваме, че това е зелена зона. Страхотно предимство за електрическите автомобили е, че ползват безплатни синя и на зелена зони. Не е ли страхотно? Оценяваме компактните габарити на автомобила, чиято дължина е под 4 метра – защото в идеалния център на София е като промушване през иглени уши, а да намериш „дупка” за паркиране си е постижение, в която 20 см в повече при автомобила са фатални.

Днес легендарната ягодова градина е занемарена, но пък къщата стои все така гордо и почти всеки случаен минувач се спира за секунда и я поглежда с усмивка.

Построена в края на 20-те години на ХХ век, когато в столицата се заражда една чаровна културна бохема, тази къща е една от най-красивите представители на западната архитектура у нас. В началото на миналия век градският пейзаж в София става все по-красив, а жълтата красавица, както някога наричали тази къща, е дело на завършилия във Виена български архитект Георги Кунев.

 

Поръчана от богатия банкер Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович, постройката има внушителни и смели за времето си проектантски решения.

Архитектурният шедьовър е построен между 1927 г. и 1930г. Обзаведен е изцяло във виенски стил. Аристократичната двуетажната къща разполага с три тераси, подземна изба, в която можело да се видят отбрани вина от цял свят, пет спални, салон за прием на гости и... сцена за музиканти. Тук някога се устройвали едни от най-впечатляващите партита, които столичани били виждали. Цигулките свирели до ранни зори, а тежките дантели и шифони на дамите шумели в ритъма на валса.

 

Днес вървим по стъпките на някогашните столични красавици, стъпваме с токчета по емблематичните стъпала на къщата с ягодите и надникваме в голямата приемна. Сцената е празна, но сякаш успяваме да уловим звуците на виенски валс.
Кристалните стъклени врати са затворени, но камината с червен мрамор все още пази топлината на тази така магична къща.

Макар от интериора да не е останал много, таваните на къщата са красиво орнаментирани и носят усещането за простор. Точно като големия, но иначе лек карбонов панорамен покрив с армирани нишки пластмаса на BMW i3, който вкарва толкова много светлина и настроение в купето.

 

И въпреки, че виенският оркестър отдавна да е напуснал сцената и градината на Къщата с ягодите, преди да потеглим, ние си пускаме в колата съвременния Паганини – Дейвид Гарет, който по уникален начин също съчетава минало и модерно настояще. Звукът на аудио системата Harman Kardon в новото BMWi3 е просто уникален и предава до съвършенство майсторството на Гарет върху цигулката Stradivari.... Освен това седалките са широки и удобни, с високи подглавници и след като малко ги отпускаме назад, спокойно можем да се отдадем на размисли. Още повече, че шофирането на такъв автомобил направо „изсмуква” стреса от човек – лекото и забавно управление те пренася в друг „по-чист” в буквален смисъл и интелигентен свят (i3 e с 0 вредни емисии). Знаете ли, че скоростният лост е супер оригинално качен на волана и го въртиш само напред и назад, според посоката, в която се движиш. И децата могат да се справят с него. Освен това няма как да ти „угасне” двигателя на светофара, например – просто електрическата батерия е в готовност във всеки момент.

 

Докато се наслаждаваме на музиката под сянката на дърветата, така и така постоянно ни заглеждат с този футуристичен автомобил, поне да дадем на хората пълно представление - двете странични врати се отварят широко противоположно, без странична колона, така както едно време са били каляските, а достъпът в купето е супер лесен. За разлика от каретите обаче, i3 е напълно сигурен, защото функцията на колоната се поема от затворените врати.

 

В горещия ден обаче топлината дори и на сянка започва да става труднопоносима, затова затваряме „портите” и се отдаваме на прохладата на съвременния климатроник на i3. Време е да тръгваме към следващата градина…