fbpx Електронното правителство ще предоставя повече възможности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електронното правителство ще предоставя повече възможности

 362 милиона евро са инвестирани в проектите за електронно управление в последните 12 години. Инвестициите, направени от настоящото правителство, възлизат на близо 50 милиона евро, стана ясно на форума „BizTech 2012 – Големите информационни системи в България”. Данните бяха изнесени от независимата агенция за анализи и прогнози в областта на ИКТ – CBN Pannoff & Stoytcheff.

В изграждането на е-правителство са въвлечени 105 ведомства и 410 ИТ компании чрез 1130 договора, като в периода 2001-2011 г. за хардуер са дадени 145 милиона евро, за софтуер - 116 млн. евро и за услуги – 101 млн. евро.
Сред важните инициативи на новия кабинет на първо място са ре-инженерингът и изпълнението на 20-те базови услуги на електронното правителство. Друга цел е да се задействат електронните услуги за гражданите. Едва 1500 са подадените електронни заявления за електронни услуги от гражданите през 2011 година, сочи отчетът на МТИТС.

Очаква се до края на годината порталът e-gov.bg да бъде променен радикално, да стане по-удобен, лесен за ползване и привлекателен за хората.

Една от идеите за създаване на работещо електронно правителство е технологичното централизиране на данните и регистрите. Идеята е държавните органи – министерства и агенции – да “пълнят” съответните данни, с които боравят, без да имат грижа за технологичното обезпечение, а в същото време самите бази данни, софтуер и сървъри за тези данни да се поддържат от една организация, която се занимава технически с регистрите. Това би позволило и лесното свързване на отделните системи и регистри.
Финансовите средства за е-правителство не са толкова голям проблем пред неговото изграждане, колкото липсата на воля и политики. Успешните примери за електронно правителство в някои страни показват, че в тях дълбоко е залегнал принципът на публично-частното партньорство, както и решенията „софтуер като услуга”.