fbpx Speedy-net ще изгради най-голямата виртуална мрежа в страната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Speedy-net ще изгради най-голямата виртуална мрежа в страната

Телеком операторът Speedy-net планира мащабна експанзия до края на годината, с която във всичките 28 областни градове в страната ще предостави своите услуги. За момента, компанията присъства в 14 града. За да може да се справи с този мащабен проект, Speedy-net изгражда първата напълно функционираща виртуална мрежа. Тя се реализира върху вече построена физическа. Такива технологии са познати отдавна, но в Българя до момента не е създавана виртуална мрежа в такъв мащаб и никога за домашни клиенти. Компанията използва мрежата на алтернативни оператори, без да се налага да се строи паралелни инфрастуктури.

„Капацитетът на фиксираните мрежи се използва не повече от 15-20%, а в София например, на много места има наслагани една върху друга поне 5-6 инфраструктури“, казва Страхил Иванов, собственик на Speedy-net. „Основният разход в нашия бизнес е поддръжката и изграждане на инфраструктура. Затова ние решихме, че няма нужда да правим инвестиции като строим една върху друга отделни инфраструктура. На времето това се налагаше защото нямаше добри и всъщност единствената беше на БТК, но днес качеството на мрежите е съвсем друго. Най-голямото предизвикателство за нас е да се справим технически-организационно. Ние имаме огромен опит с консолидация и изкупуване на други мрежи и преструктурирането им, и именно това е причината да сме компанията, която реализира този проект. А най-важното е, че услугите, които предоставяме върху нашите собствени мрежи ще са същите и върху мрежите, които наемаме. Клиентът няма да вижда никаква разлика“, допълва Страхил Иванов.

Към момента мрежата на оператора достига до над 300 000 домакинства. До края на 2013 г. Speedy Net цели да обхване 1,5 млн. домакинства, което означава почти 4 млн. потребители.

Speedy-net има предварителен скючен договор с Глобул, който ползва виртуалната мрежа на телекома, за предоставяне на услуги на техните клиенти.
Speedy-net ще работи в посока изграждане на още по-голяма партньорска мрежа и както в технологично отношение, така и в търговската част и B2B сегментът.
“Днес клиентът е задоволен с всякакви услуги, но по-важното за него е отношението. Ние ще подхождаме индивидуално към всеки един клиент и ще предоставяме точно това, от което той се нуждае“, допълва собственикът на компанията Страхил Иванов.