fbpx Ерата на 5G идва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ерата на 5G идва

През 2022 г. Северна Америка ще бъде водеща в прогресивния ръст на 5G абонаменти, а една четвърт от всички мобилни абонаменти се очаква да бъдат за 5G. Това показва най-новото издание на Mobility Report Ericsson.

 Азиатско-тихоокеанският регион ще бъде вторият най-бързо развиващ се регион относно 5G абонаментите, като през 2022 г. се очаква 10% от всички абонаменти да бъдат 5G. В периода от 2016 до 2022 г. Близкият Изток и Африка ще претърпят значимо развитие и ще преминат от регион с преобладаващо GSM / EDGE абонаменти към 80% WCDMA / HSPA и LTE такива.

До края на 2016 г. ще има 3.9 милиарда смартфон абонаменти. Почти 90% от тях ще бъдат регистрирани на WCDMA / HSPA и LTE мрежи. До 2022 г. броят на смартфон абонатите се очаква да достигне 6,8 милиарда, с над 95% от тях, регистрирани на WCDMA / HSPA, LTE и 5G мрежи.

Улф Евалдсон, главен директор Стратегия и Технологии в Ericsson, заяви: "Днес почти 90% от смартфон абонаментите са на 3G и 4G мрежи, а стандартизираните 5G мрежи се очаква да бъдат на разположение през 2020 г. Вече виждаме големия интерес сред операторите към стартиране на 5G мрежи в предстандартизационна фаза. 5G ще ускори дигиталната трансформация в много индустрии, давайки възможност на нови сценарии на употреба в области като Интернет на нещата, автоматизация, транспорт и масиви от данни".

Според прогнозите през 2022 г., ще има 8,9 милиарда мобилни абонаменти, от които 90% ще бъдат за мобилна широколентова връзка. Към този момент ще има 6.1 милиарда уникални абонати.

По данни от третото четиримесечие на 2016 г., 84 милиона нови мобилни абонаменти са добавени през тримесечието и достигат общ брой от 7,5 милиарда, нарастващ с около 3% на година. Индия отчита най-голям ръст по отношение на нетните попълнения през тримесечието (+15 милиона), следвана от Китай (+14 милиона), Индонезия (+6 милиона), Мианмар (+4 милиона) и Филипините (+4 милиона). Абонатите на мобилна широколентова връзка се увеличават с около 25% на годишна база, с ръст от около 190 милиона само през третото четиримесечие на 2016 г. Общият им брой в момента е около 4,1 милиарда.

Трафикът на мобилни данни продължава да расте, стимулиран както от увеличаването на смартфон абонаментите, така и от продължаващия ръст на средния обем данни на абонамент, свързан предимно с повече гледане на видео съдържание. В третото четиримесечие на 2016 г, трафикът на данни е нараснал с около 10%  на тримесечна база и с 50% на годишна база.

Тенденции

Трафикът на мобилно видео съдържание става все по- доминиращ: Очаква се трафикът на видео, гледано на мобилни устройства, да нараства с около 50% на годишна база до 2022 г., когато ще съставлява почти 75% от целия трафик на мобилни данни. Според прогнозите, използването на социалните мрежи - вторият по обем трафик на данни след видеото, ще се увеличава с 39% на година през следващите шест години.

Излъчването на живо се присъединява към социалните медии: Потребителите все повече използват приложения за видео стрийминг на живо, за да си взаимодействат с приятели, семейство и последователи. Около един от пет потребители на смартфони в САЩ проявява интерес към видео излъчване на живо.

Интернет на нещата на фокус: Очакват се приблизително 29 милиарда свързани устройства до 2022 г., от които около 18 милиарда ще бъдат свързани с Интернет на нещата. В последното издание на Mobility Report е включен по-задълбочен поглед върху Интернет на нещата с три тематични статии, представящи различни гледни точки относно IoT и потенциала му в трансформацията. Две от статиите са написани в съавторство с оператори, които са построили IoT решения около основните си активи, създавайки допълнителна стойност за бизнеса. Третата статия изследва възможностите на клетъчните мрежи в подкрепа на мащабен реален сценарий за употреба на Интернет на нещата.