fbpx Умните домове са по-уязвими, как да ги защитим? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Умните домове са по-уязвими, как да ги защитим?

 

40% от домовете по света разполагат с поне едно „умно“ устройство, свързано към интернет. Използването на IoT устройства в нашите домове, като например помощници с гласово активиране, IP CCTV камери и интелигентни телевизори, може да направи живота ни по-лесен, по-сигурен и по-забавен, но също така може да създаде нови възможности за киберпрестъпниците.

„Умните домове са проектирани да предоставят на потребителите по-голяма гъвкавост и улеснение в жилището, но усилията, насочени към дизайна, понякога водят до това, че характеристиките за сигурност могат да отидат на по-задно място. Нарастването на броя на IoT устройствата с интернет свързаност увеличава точките за атаки в мрежата. Често това са устройства, за които най-малко очакваме да са изложени на риск. Например принтерите, свързани с Wi-Fi, обработват значителен обем от данни по време на печат, като повечето от тях се продават с парола по подразбиране, която голяма част от хората никога не сменят. Обезпечаването на сигурност в дома включва избор на правилния тип Wi-Fi система и настройка на контролите за сигурност на IoT устройствата с цел редовна променяна на паролата“, коментира Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа в D-Link.

През юли 2019 г. беше разкрита информация, че хакер на IoT устройства е създал ботнет, способен да „подчинява” 18 000 устройства на ден. След като веднъж даден рутер бъде „превзет“, престъпниците могат да стартират атаки срещу устройството и отдалечено да изпълняват код с цел изграждане на ботнети. Повечето умни устройства - от вашата интелигентна кафе машина до вашия термостат - могат да бъдат инфектирани.

Кой е отговорен за сигурността на умния дом

Въпреки че производителите са отговорни за вграждането на функции за сигурност в устройствата, бързо нарастващите и променящи се заплахи правят важно за потребителите да предприемат инициативи за намаляване на рисковете. За съжаление, някои умни устройства са насочени към по-ниски бюджети и при тях не се отделя достатъчно внимание, така че да бъдат достатъчно сигурни. Например някои производители прилагат една и съща проста парола за всички устройства или използват остарял софтуер.

Затова е важно да поемете ключовата роля в обезпечаване сигурността на собствения ви дом. Необходимо е да предприемете стъпки за поддържане на безопасността, като първо се запознаете със съществуващите рискове и след това се уверите, че технологията, която сте избрали за вашия дом, е проектирана с оглед на сигурността. Актуализациите на софтуера и редовната смяна на паролата също са разумни практики за сигурност.

Намеренията на киберпрестъпниците могат да са много различни. Често техните атаки могат да бъдат насочени към отделни хора, но в повечето случаи те събират информация с цел планиране на по-голяма атака, насочена към дадена организация или компания. Добрата киберхигиена в умния дом е критична първа стъпка към избягване на всякакви неприятни изненади!

Защо грижата за вашата мрежа е важна

Колкото по-несигурни са устройствата в домашната ви мрежа, толкова по-голям е рискът сигурността на дома да бъде компрометирана. Проблемът е, че често хората не мислят за себе си като цел за киберпрестъпници. Бързото и повсеместно нарастване на броя IoT устройства в дома, свързани към мрежата, в съчетание с ограничените познания на обикновените хора за тънкостите на мрежовата сигурност създава подходящи условия за атаки.

Сигурността на интелигентния дом трябва да се приема толкова сериозно, колкото физическата охрана и наблюдението на дома. Но за разлика от обикновения крадец, киберпрестъпниците заплашват да ви откраднат повече от телевизора – и всичко това може да остане незабелязано, докато не стане твърде късно. Иновации като например интелигентни ключалки, имащи за цел да гарантират висока степен на сигурност, в някои случаи доказано са лесно податливи на кибер пробиви.

Какво трябва да имате предвид, когато извършвате оценка на връзки и устройства във вашия дом

Броят на IoT и умните устройства в домовете и в живота ни като цяло се увеличава и необходимостта от разбиране на ролята на сигурността става все по-важна. Гарантирането на практики за сигурност на умния дом е много важно, за да бъде той защитен, но на първо място е използването на правилната технология. В тази връзка са и основните аспекти, които трябва да имате предвид, когато мислите за сигурността на дома си:

Паролите
Актуализирането на пароли и фърмуеър подпомага защитата на устройствата, но често най-важната парола, която трябва да се смени, е паролата по подразбиране. Създадени от производителите и често еднакви за всички произведени устройства, паролите по подразбиране правят устройствата по-податливи на атаки. Един масово използван начин на ботнетите да „подчиняват“ устройства е да търсят пароли, които са кодирани в съответните устройства.

Достъп до Wi-Fi
Продължавайте да поддържате свои пароли за достъп до Wi-Fi, забравете за либерализацията. Ако дадете достъп на ваш гост, отменете го, след като той напусне мрежата ви. Това допринася за нейното добро управление.
Прекъснете връзката на устройствата, които не е необходимо да са свързани в дадения момент. Възможността за централно управление на устройствата и системите за умен дом ви позволява да контролирате връзките.

Вашите устройства
Преди да купите ново устройство за вашия дом, помислете и направете предварително проучване за съответното устройство. Важно е да разберете какви функции са включени в него. Избирайте устройства, при които качеството и сигурността са заложени като основни характеристики, и избягвайте тези, които изглеждат твърде добри, за да е истина. Информирането за устройствата, които вече притежавате, и за това как те биха могли да повлияят на вашия умен дом, също е от полза.

Контроли
Запознайте се с контролите за сигурност на всяко устройство и как те могат да бъдат настроени, за да се регулира тяхната отвореност към Wi-Fi мрежата. Помислете за централизирано управлявани Wi-Fi решения, като например серията рутери EXO на D-Link, която включва McAfee защита и ценни инструменти, осигуряващи на родителите повече контрол и способност да защитават децата си от неподходящо съдържание и да създават по-сигурна и безпроблемна връзка.