fbpx Етем Гестамп пранира инвестиция над 60 милиона евро в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Етем Гестамп пранира инвестиция над 60 милиона евро в България

Водеща снимка
Да

Етем Гестамп пранира инвестиция над 60 милиона евро в България

Производителят на алуминиеви профили ЕТЕМ Гестамп планира голяма инвестиция, с която да разшири завода си в България. Мениджмънтът на компанията представи плановете си за новото производство пред министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, като в неформалната среща взеха участие Н.Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Република Гърция в България, Георгиус Менцелопулос, председател на Гръцкия бизнес съвет в България и Минко Герджиков, изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България.

През изминалата година Етем Гестамп стартира редица нови проекти за автомобилната индустрия, включително договор с голям немски автомобилен концерн за производство на алуминиевите елементи за кутията на батерията, които ще бъдат използвани в новото поколение електрическа платформа на производителя през следващите 8 години.

За конкретния проект Етем Гестамп инвестира над 60 милиона евро в авангардни технологии и напълно автоматизирано вътрешно логистично решение. Проектът ще създаде в България над 130 работни места за квалифициран персонал през следващите 2 години, а серийното производство е предвидено да стартира през 2023 г.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посочи , че инвестицията на ЕТЕМ Гестамп  в завода за елементи за електромобили, съвпада както с европейската стратегия за зелен преход и въглеродна неутралност, така и със стратегията на България да предлага добри условия за производство на части за съвременни автомобили.

"Тази инвестиция е доказателство , че стратегията, която сме заложи в Министерството на иновациите и растежа да привличаме инвеститори в България работи, и то не само за нови инвеститори, а за разширяване на вече съществуващи високотехнологични производства", изтъкна той.

Етем Гестамп е сред малкото компании в Европа, които могат да произвеждат алуминиеви профили, отговарящи на най-високите стандарти на   автомобилната индустрия. Алуминиевите профили се произвеждат и се доставят в международен план до водещи автомобилни производители и доставчици на оборудване, сред които са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.

„Нашата стратегия за развитие е фокусирана върху водещи тенденции като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалните цели за устойчивост и въглеродна неутралност. За разработването на иновативните алуминиеви решения си сътрудничим тясно с производителите на автомобили, следвайки и отговаряйки на най-високите стандарти на индустрията “, сподели Емануил Фундукис, Генерален директор на ЕТЕМ Гестамп.