fbpx Фестивал на карвинга ще събере майсторите на това изкуство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивал на карвинга ще събере майсторите на това изкуство

За 7-ми пореден път в България ще се проведе Фестивал на карвинга. Той ще се състои по време на международните специализирани изложби в Интер Експо Център - София от 5 до 8 ноември. Този път състезанието ще има за цел да предостави на публиката възможност да проследи начините на работа в няколко балкански държави и ще даде възможност на самите състезатели да обменят опит и знания със свои колеги.

Карвингът или изкуството на красивата храна става все по-популярно както по света, така и у нас. Това е изкуство, което ни кара да се усмихваме и да възприемаме храната по един различен начин. Гравирането на плодове и зеленчуци се заражда преди около 700 години в Тайланд в двореца на краля, в страната на усмивките. Едва в началото на 19 век става достъпно за погледите на хората. През последните години карвингът заема своето място като неразделна част от кулинарията. Организират се международни състезания и демонстрации.

Българският отбор по карвинг под ръководството на Веселина Славчева има над 36 международни участия, в това число Световната Кулинарна Купа и Олимпиада с над 36 награди от тях. През 2010 година беше издадено първото българско ръководство, показващо основните техники за работа от Веселина Славчева, а от 2013 година съществува нова професия - "Карвинг - декоратор".