fbpx Fibank сключи стратегическо партньорство с водещата австрийска институция в управлението на активи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Fibank сключи стратегическо партньорство с водещата австрийска институция в управлението на активи

Fibank (Първа инвестиционна банка) и австрийското дружество Erste Asset Management сключиха споразумение за стратегическо партньорство в предлагането на нови за българския пазар договорни фондове. Erste Asset Management е международна компания за управление на активи с лидерски позиции в региона на Централна и Източна Европа. Дружеството е част от австрийската финансова група Erste Group Bank AG, специализиращо в управлението на взаимни фондове, алтернативни фондове, частни фондове и други.

Като партньор на Erste Asset Management, Fibank ще предлага на своите клиенти възможности за инвестиции във фондовете, управлявани от австрийската финансова институция.
Чрез партньорството си с Fibank, Erste Asset Management стъпва и на българския пазар.
Fibank ще предлага четири договорни фонда, които са регистрирани в България и управлявани в Австрия и са деноминирани в евро. Това са:
- ESPA Bond Euro Corporate – облигационен фонд, който инвестира в корпоративни облигации на европейски компании с висок кредитен рейтинг;
- ESPA Portfolio Balanced 30 – балансиран фонд с умерен риск;
- ESPA Stock Europe – фонд в акции, инвестиращ в европейски компании;
- ESPA Stock Global – фонд в акции, инвестиращ в компании по целия свят.
Фондовете се отличават с висока ликвидност, като инвеститорите в тях могат да придобиват и продават дялове по всяко време. Те са предназначени както за инвеститори на дребно, така и за институционални такива.

Erste Asset Management ще предложи на българския пазар и подбрани инвестиционни фондове, специално предназначени за институционални инвеститори.
Говорейки за бъдещото сътрудничество с Fibank, г-н Хайнц Беднар, Изпълнителен директор на Erste Asset Management, подчерта: "Ние имаме много сходни идеи за нуждата от сигурно и печелившо управление на фондове в региона. Ще се радваме да работим съвместно с утвърден и надежден партньор като Fibank".
"Нашият опит в инвестиционните фондове и портфейлните решения в рамките на Erste Group Bank AG и позиционирането на Fibank на българския пазар правят това партньорство особено специално. Нашите две институции са иновативни и клиентски ориентирани, предлагащи широк спектър от услуги за индивидуални и корпоративни клиенти", добави още г-н Беднар.

„Партьорството ни с Ерсте Асет Мениджмънт ще ни позволи да предложим на нашите клиенти нови инвестиционни възможности за по-активно управление на техните спестявания и постигане на по-добра доходност.“ изтъкна г-н Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор на Fibank.