fbpx Министър Иванов: Сделката за изкупуване на зърното е саботирана от ръководството на „Сортови семена - Елит“ близки до ГЕРБ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Иванов: Сделката за изкупуване на зърното е саботирана от ръководството на „Сортови семена - Елит“ близки до ГЕРБ

„На 14.03.2022г. след свое заседание Съвета на директорите на държавната компания „Сортови семена - Елит“ ЕАД , ме уведоми с писмо, че предлага да преразгледа взетите до момента решения и да предложи на правителството друг механизъм или да възложи на друга държавна институция да изкупи и съхранява необходимото количество зърно. Те отказват да изпълнят възложения ангажимент с решение на Министерски съвет и ние считаме, че тези действия на държавната компания са саботаж“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на пресконференция. Той уточни, че в писмото се посочва, че дружеството отказва да изпълни възложеният му от държавата ангажимент, а конкретните лица отговорни за това са подали и своите заявления за напускане, по начин, по който блокират тяхното незабавно освобождаване.

Аграрният министър подчерта, че с тези свои действия те са забавили необходимите мерки, които правителството взима в защита на българския народ и препитанието му в тази тежка международна обстановка, в която се намираме. Той акцентира още, че е безотговорно в момент на умишлена  спекула засягаща цените на горива и основни храни, да се саботират действията на институциите целящи предотвратяването и, както и успокоявано на пазара. По думите му настоящото ръководство, което е взело това решение, е назначено от ГЕРБ, което само по себе си поражда много въпроси.

„Основен ангажимент на Министерство на земеделието в момента е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. В тази тежка ситуация работим непрестанно с екипа на министерството за провеждане на необходимите срещи и консултации за изработване на механизми, по които държавата да закупи необходимите количества пшеница, слънчоглед и царевица.” каза още министърът. Той припомни, че Министерство на земеделието е предложило на Министерски съвет за закупуването на необходимото количество зърно за продоволствени цели да увеличи капитала на „Сортови семена - Елит“ ЕАД с 1 100 000 лв. „Дружеството беше избрано, тъй като притежава оперативен и технически потенциал да изкупи и съхранява нужното за продоволствената сигурност на държавата зърно. То отговаря напълно на изискванията, не е в ликвидация и може да изпълни ангажиментите”, допълни д-р Иванов. Министърът поясни още, че осигурените средства са заем и не са заложени в държавния бюджет.

Аграрният министър информира, че се разработват резервни механизми за изкупуване на житото, които предстои на следващото заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани и поясни още, че това ще са отново държавни. Относно борсовите посредници, д-р Иванов съобщи, че ще бъдат използвани брокерите на Държавния резерв, с което ще бъде ограничено плащането на големи комисионни. „Осигуряването на съхранението на зърното ще бъде заложено като условия при листването на Софийската стокова борса“, поясни още д-р Иванов.

На въпрос за разпределението на подпомагането по Ковид мярката, министърът заяви, че всички средства ще бъдат разпределени на база нуждите на земеделските производители и на база на техните искания и справедливо разпределение. „Решение ще бъде взето след постигнат консенсус, а не на база на проведени предварително консултации. Проведохме среща и представителите на сектор „Плодове и зеленчуци“ и считаме, че причините за протеста не отговарят на обективната действителност“, обясни министър Иванов. В заключение припомни, че тази година има предвидени в бюджета 111,5 млн. лв. за подпомагане на секторите „Животновъдство” и „Растениевъдство”, като миналата година той е бил в рамките на 72 млн. лв.