fbpx Фирми от Израел ще инвестират в технологичен парк у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирми от Израел ще инвестират в технологичен парк у нас

България планира да изгради технологичен парк за бизнес в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с израелския си колега Шалом Симхон и покани израелски компании да инвестират в парка. Министър Симхон е на посещение в България в състава на правителствена делегация, водена от премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху. Проектът за технологичен парк ще се финансира със средства от Оперативна програма “Конкурентоспособност“, която се управлява от МИЕТ. Партньорството ни в областта на иновациите е особено перспективно, подчерта министър Трайков. Израел е сред световните лидери по процент от БВП, който се отделя за научни изследвания.
Информационните технологии, биотехнологиите, фармацията, отбранителната индустрия, както и изследванията в областта на земеделието и водите бяха идентифицирани като част от най-перспективните области за сътрудничество между двете държави.
Изследователски центрове в Израел разработват нови видове растения, които могат да се използват за производство на биогорива, информира министър Симхон. По думите на министър Трайков това е интересна и перспективна област, която трябва да се проучи от гледна точка на възможността за отглеждане на такива растения около въглищните мини или като алтернатива на тютюнопроизводството.
Производството на електромобили е друга перспективна област на сътрудничество между двете държави. За България това е нова сфера, в която страната ни може да използва технологичния и бизнес опит на Израел, подчерта още министър Трайков. Той покани и фирми от Израел да участват в приватизацията на компании от отбранителната ни индустрия.