fbpx Фирми получиха финансиране за технологично обновяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирми получиха финансиране за технологично обновяване

121 фирми, спечелили проекти по схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия официално получиха договорите си днес.
Финансирането е на стойност 145 млн. евро. За него са одобрени общо 204 проектни предложения, като днес бяха сключени договори със 121 от бенефициентите. Изпълнението на проектите трябва да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия, като насърчи инвестициите в съвременни технологии и оборудване. Чрез тази схема фирмите могат да получат и професионални съвети и консултации, свързани с новите технологии, процеси, продукти и услуги.

По време на церемонията министър Добрев прикани фирмите да се възползват активно и от стартиралата миналата седмица схема за енергийна ефективност и зелена икономика. По нея от оперативната програма са заделени 300 млн. лева безвъзмездна помощ, а още толкова отпуска ЕБВР като кредитна линия за мостово финансиране на одобрените проекти. Подобряването на енергийната ефективност е едно от ключовите условия за по-добра конкурентоспособност на компаниите и компенсаторен механизъм срещу повишаването на енергийните цени, заключи министърът.