fbpx ЕБВР намали прогнозата за икономически растеж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ЕБВР намали прогнозата за икономически растеж

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година до 1,5%, след като майската бе за растеж от 1,9%. Като основен проблем пред страната ни от организацията изтъкват кризата в банковия сектор наскоро, както и поставянето под ключ на една от големите български банки – КТБ. В дългосрочен план обаче от ЕБВР смятат, че ефектът няма да е негативен, отчитайки готовността на България да се присъедини към банковия съюз на ЕС. За 2015 г. прогнозата остава непроменена на 2%.

От организацията изтъкват, че продължаващото напрежение между Русия и Украйна оказва негативно влияние върху икономиките от региона. Прогнозата е за значително през тази година (ръст от 1,3% спрямо миналогодишните 2,3%) и скромно възстановяване през следващата (ръст от 1,7%).

По отношение на Русия, чиято икономика бе ударена от западните санкции, се очаква стагнация през тази година и икономически спад през следващата. Негативни са данните и за Украйна, където ЕБВР прогнозира спад от цели 9% през 2014 г. и 3% през 2015 г.

Спорег главния иконмист на организацията Ерик Берглоф увеличението на военните разходи е огромна фискална тежест за страните. По думите му това може да се превърне в пречка пред възстановяването и икономическите реформи в Украйна и Русия.

Отделно от ЕБВР подчертават потенциалния положителен ефект за страните от региона от количествени облекчения на ЕЦБ.