Няма основания за зърнена криза в България

Няма основания за зърнена криза в България, въпреки тежките климатични условия през последните дни. Това становище беше прието единодушно от всички членове на Консултативния съвет по зърно (КСЗ), който заседава днес в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„След представените доклади по време на заседанието на КЗС стана ясно, че ни предстои една трудна жътва, но с очаквания за добра реколта и категорично няма място за паника в сектор зърнопроизводство,“ коментира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той допълни, че според прогнозите се очаква зърнената реколта за 2014 г. да е около 5 млн. тона, което e близо до добивите от 2013 г.

Министърът поясни, че общият размер на всички засегнати площи с различни земеделски култури, а не само зърнени, към настоящия момент е 357 000 дка. Той уточни, че зърното от тези земи ще бъде прибрано, а добиви няма да има само от 100% пропадналите площи, които до този момент са 59 874 дка. До началото на месец септември ще имаме окончателни данни за пораженията.

КСЗ единодушно подкрепи два проекта изготвени от Министерството на земеделието и храните за отпускане на допълнителни средства за борба с градушките. Първият от тях е за спешно отпускане на 2 млн. лева за закупуване на противоградни ракети. Другият е проект от МЗХ към Фонд „Развитие на регионите“ за разширяване на територията за борба с градушките с 6 млн. дка в териториите на Хасково, Любимец и Ямбол, който е на стойност около 12 млн. лева. Двете предложения предстоят да бъдат подадени към Министерски съвет и към Министерство на финансите.

Изпълнителният директор на Агенцията по борба с градушки Николай Николов информира, че поради тежките метеорологични условия само от началото на годината са изстреляни 8083 противоградни ракети. За сравнение през 2012 г. те са били 2800, а през 2013 г. – 5100. Това определя нуждата от допълнителни средства в борбата с градушките, каза още Николов. 

 

Facebook comments