fbpx Гимназията "Херни Форд" с нова, модерна лаборатория | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гимназията "Херни Форд" с нова, модерна лаборатория

BMW Group България подпомага създаването на модерна лаборатория за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в ПГТЕ „Хенри Форд“. Учебният център е уникален в България и предоставя на учениците възможност да придобият практически умения за диагностика на най-модерни електрически и конвенционални автомобили. Благодарение на два учебни стенда, осигурени с подкрепата на BMW Group България,  учениците от 10 до 12 клас ще могат да се запознаят с детайлно с принципа на действие, конструкцията и всички компоненти участващи във високоволтовата електрическа система, а също и устройството на високоволтовата акумулаторна батерия на автомобил BMW i3.  С модерна диагностична апаратура те могат да откриват симулирани грешки в задвижващата система, а също и да подменят на отделни компоненти от акумулаторната батерия. И двата стенда са специално конструирани за учебни цели и са пригодени да работят с безопасно за учащите се напрежение.

Предоставени са и конвенционални модерни бензинов (осемцилидров) и два дизелови двигатели (трицилиндров и шестцилиндров), които да бъдат използвани в учебния процес, както и последно поколение автоматична предавателна кутия. Предстои изграждане и на специална лаборатория за двигатели BMW, като се очаква проекта да бъде реализиран в рамките на годината.

В рамките на програмата BMW Training Academy в сътрудничество с ПГТЕ „Хенри Форд“ в мрежата от сервизни центрове на BMW се обучават 20 ученици по системата за дуално обучение. Те прекарват част от учебното време на определено работно място и имат възможност да получат практическа квалификация в реална работна среда.

Планирана е доставка и на два специално пригодени за учебни цели автомобили BMW. Първият от тях BMW X1 предстои да бъде доставен в рамките на месец май, а вторият ще бъде с електрифицирано задвижване BMW i Performance и се очаква да пристигне преди края на годината.

„Автомобилната индустрия преминава през вълнуваща и динамична трансформация. Затова е изключително важно още в процеса на обучение, младите специалисти да бъдат запознати с модерните тенденции и да бъдат подготвени за голямата технологична промяна, която ще съпътства професионалното им развитие. Вярваме, че доброта подготовка повишава възможностите на учениците за удовлетворяваща кариера в автомобилната индустрия. Надявам се, че ще намерим и бъдещите служители за нашите сервизни центрове сред учениците, които ще се обучават в учебната лаборатория“ – коментира инж. Кирил Бижев, Мениджър Следпродажбено обслужване на BMW Group България.

Учебната лаборатория в ПГТЕ „Хенри Форд“ е изградена в рамките на национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“, която има за цел да насърчава партньорството между професионалните училища и бизнеса. В конкретния проект участват като партньори BMW Group България, София Франс Ауто и Порше България. По време на официалното откриване на центъра в присъствието на министъра на Образованието и науката г-н Кирил Вълчев и кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, г-н Таньо Стойчев директор на ПГТЕ „Хенри Форд“ каза: „Центърът за диагностика на електрически и конвенционални автомобили е единствен по рода си. Той ни дава възможност да повишим качеството на професионалната подготовка на учениците в областта на автомобилните технологии с акцент върху две изключително важни направления – безопасността и подобряване на екологичните показатели на двигателите с вътрешно горене, в съответствие с европейските стандарти и изисквания.“