fbpx Големи машиностроителни заводи у нас спряха временно производството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големи машиностроителни заводи у нас спряха временно производството

След като „Линамар България“, Русе („Монтюпе“) първоначално съобщиха, че спират работа от 6 до 10 април, съобщиха, че спират работа от 30 март до 10 април.

Във „ВИТТЕ Аутомотив“, Русе от 16 до 20 март са в отпуск 30% от работещите; от 23 до 27 март други 30%. Спира работа цялото производство от 30 март, засега обявено за две седмици. Причините са спрени производствата на европейските автомобилопроизводители и доставчици. От друга страна е невъзможността за осигуряване безопасността на работещите (безопасен транспорт, разстояния между работните места и т.н.).

Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците (конкуренти) от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма.
Друга ключова фирма временно спира работа изцяло в двата завода за две седмици - поради въведеното извънредно положение и временното спиране на производството в заводите на клиентите им.

„Язаки“ спря трите си завода в Димитровград, Сливен и Ямбол

Поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка ситуация, порази невъзможност да извозват работещите заради коронавирус, голяма част от които живеят на 70-80 км. от завода. Друга причина е започващата криза поради спиране на европейски фирми, произвеждащи автомобили;

От камарата коментират, че не е изключено при ненамеса от страна на държавата, отделни производства да бъдат изнесени в други страни.

„Бургаска корабостроителница“ остава без работа. Има договор с Русия за ремонт на определени кораби по график, но руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България.

Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето. Забавят се и срокове за доставка на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен завод „Одесос“ във Варна в момента довършва ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор, тъй като от тези страни не могат да пристигнат специалисти, контролиращи ремонта.

„Корабно машиностроене“, Варна – спира работа за две седмици, тъй като не може да експедира изработена продукция за Италия.

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето, за което браншовата камара е сигнализирала нееднократно.