fbpx Ваучерите за храна отново не достигат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ваучерите за храна отново не достигат

Допълнително отпуснатите 40 млн. лева квота за ваучери за храна са изразходвани преди броени дни. След актуализацията на бюджета в края на лятото тази година, размерът на квотата за 2013-та беше увеличен от 160 млн. на 200 млн. лева. Въпреки че тази сума се оказа недостатъчна за нуждите на пазара до края на тази календарна година, компаниите са осигурили над 350 000 служители социални придобивки и през месеците септември и октомври, като това рефлектира положително както върху покупателната сила на домакинствата, така и върху бизнеса.

През 2014-та квотата трябва да нарасне минимум на 260 млн. лв., за да посрещне реалните нужди на пазара, коментира Арно Мартена, Председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна. Ваучерната система е един от основните и доказано най-ефективни антикризисни инструменти за справяне с тежката икономическа ситуация. Ваучерите за храна водят до нарастване на доходите и покупателната способност на домакинствата, постъпване на свежи пари в икономиката, повишаване на приходите от ДДС в държавния бюджет и намаляване на негативния ефект на сивата икономика у нас, тъй като ваучерите са изцяло в светлия сектор.

От Асоциацията се надяват, че след разглеждането на всички видове данъчни преференции в края на годината, правителството ще вземе мерки за облекчаване на режима на квотната система. България остава единствената страна в Европа и света, в която има квота по отношение на ваучерите за храна.