fbpx Гости от цял свят пристигат за Вагнеровия фестивал в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гости от цял свят пристигат за Вагнеровия фестивал в София

Истински връх в края на оперния сезон е  Третият Вагнеров фестивал, посветен на  шедьовъра в оперната класика „Пръстенът на нибелунга”. Не е леко в днешното кризисно  време  някой да замисли и осъществи толкова значим проект -  да се поставят четирите опери от Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” ( „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”) – така, както е решил режисьорът Пламен Карталов. Всяка следваща година, от 2010, той реализира по една част, така, че през 2013 г. се отбеляза световното честване на 200 годишнината от рождението на композитора.Спектакълът, рожба на режисьора Пламен Карталов с диригент Ерих Вехтер, е изключително въздействащ!.

Вагнерианци от 11 държави проследиха второто у нас и на Балканите представяне на тетралогията миналото лято.Тази година, на  Третия Вагнеров фестивал, ще присъстват  гости от различни краища на света. От Англия, Австрия , Германия, САЩ, Тайван, Япония и Китай пристигат над 500 почитатели на „Пръстенът...”. 

Професор Ото Босеруб, който работи в Лондон, вече трета година посещава постановката на тетралогията в София. През месец юли той води със себе си двама свои приятели, които са впечатлени от неговия разказ за  това, което е видял в Софийската опера и балет. От Германия и  Австрия  на  четирите представления идват 155 вагнерианци. Почитателите на немския гений от Франкфурт са водени от председателя на Вагнеровото общество Томас Краков. Българските и чуждестранните критици, както и  вагнерианци – у нас и в чужбина, дадоха високи оценки за реализацията на „Пръстенът на нибелунга”. Габриеле Хелбих, известна ценителка на Вагнер, помества в юлския брой на „Opernglas” за 2013 г. възторжена рецензия за постановката на тетралогията. Хелбих изтъква, че с режисурата на академик Пламен Карталов българската култура се вписва в златните страници на световната култура.

Медиите – печатни и електронни разпространиха славата на Софийския „Пръстен...” сред културните среди по цял свят. Провокиран от тях, професор Франциско Ченк от Тайван пристига с приятел изкуствовед. Десет почитатели на  немския копозитор от Франция ще се приземят на Софийското летище и то 2 часа преди началото на  „Рейнско злато”, първата опера от  знаменитата  постановка на  Карталов.  От Ню Йорк и от Сан Франциско  вече са пристигнали  4 вагнерианци, които  изявиха желание да гледат репетициите на „Валкюра” , „Зигфрид” и „Залезът на боговете”. Журналистът Крейк  Нобълс от  Нюйоркското  издание „Вагнеров лист” изтъква в писмото си до Операта, че очаква с нетърпение началото на  фестивала. От Финландия, също часове преди началото на тетралогията, идват 50 привърженици  на българския „Пръстенът на нибелунга”. Между тях е Питър Хагблом,  който  пристига със своето семейство.   

Постановката на Пламен Карталов получи голямо признание от Вагнеровите общества по цял свят. "Сензация!" – така окачестви видяното на сцената на Софийската опера 97-годишната жителка на Сан Франциско, Върна Парино. Тази оценка тя даде за българския „Пръстен“ – номер 76 в нейната колекция от изгледани постановки на това заглавие. „Най-добрият „Пръстен“, който съм гледала“, възкликна гостенка от Пърт, Австралия. „Изумително!“ – не скри възторга си млад италианец, който видя за първи път четирилогията именно в София.

 

 

 

„Рейнско злато” се играе  два часа и  половина  без антракт, а останалите опери от тетралогията са с антракт и траят по шест часа, но зрителят остава прикован от динамичното и безкрайно оригинално повествование. Една съвременна приказка за големи хора, със силни философски послания, оригинален прочит и ярко сътворяване от прекрасни певци. Много мощен и вдъхновен творчески екип е събрал Карталов  и с това още един път доказва на публиката не само великолепния  си режисьорски талант, но и умението да въвлича и омагьосва със своите новаторски идеи и инвенции.