fbpx Хляди се събраха на събора Ирин Пирин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хляди се събраха на събора Ирин Пирин

Хляди се събраха на събора Ирин Пирин

Хиляди почитатели на българския фолклор и традиции аплодираха Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на финалния концерт на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада в неделя, 19 юни. Спектакълът на изпълнителите продължи над 4 часа и екзалтира многолюдната публика, събрала се на разложките поляни. Първото издание на Събора завърши с кръшни хора, настроение и невероятен заряд от емоции, които дадоха чудесно начало на лятото.

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада се проведе от 17 до 19 юни 2016 г. край Разлог. В дните на събитието на две сцени се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога“, в който е включиха народни певци, самобитни изпълнители, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. На Събора имаше кукери, зурни, алея на занаятите, демонстрации на традиционна кухня от региона, музейни експозиции, състезания с коне-тежковози, детска творителница. Истинско кулинарно шоу в последния неделен ден направи Ути Бъчваров.

Специални гости на събитието бяха пътуващото читалище „Бащино огнище“ и Сдружение „Азбукари“. Една от атракциите бе 32-годшният Васил Говедарски, който в трите дни на събитието с моторна резачка изработи мечка от дърво. В концертите на пиринските вечери участваха: Фолклорен ансамбъл „Пирин“, Гуна Иванова, Володя Стоянов, Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков, Боряна Карпузова, Иван Дяков и Стойка Германова.

Съборът Ирин Пирин, представящ фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. Символ на Събора стана внушителното българско знаме, което се извиси на 40-метров пилон на мястото но събитието. 35-метровият трикольор е подарък за Община Разлог от Фондация „Наследство в бъдещето“ и ще се вее целогодишно в сърцето на Пирин.

На 15, 16 и 17-ти юли 2016 г. Фондация „Наследство в бъдещето“ организира следващото си мащабно събитие – Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ в Родопите.