Honda е най-бързо разрастващата се водеща марка в Европа през 2016

 

Според последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) Honda се утвърди като най-бързо разрастващата се водеща автомобилна марка в Европа за цялата 2016 г.

Общо 159 126 автомобила от марката са продадени в Европа и в зоната на Европейската асоциация за свободна търговия до края на декември 2016-а, като отчетеният спрямо миналата година ръст възлиза на 20,8%. Така Honda има значителен принос и за цялостния ръст от 6,8% на европейския автомобилен пазар.

Силното представяне на марката през изтеклата година  се дължи от засилено търсене на всички модели от гамата, като все по-голям става интересът към HR-V, Jazz и Civic. С общо 34 921 продадени бройки HR-V се налага като модел с голям принос. При Jazz отбелязаният спрямо предходната 2015-а ръст е 26% с общи регистрации от 39 613 на всички европейски пазари. Новият Civic Type R допринесе за още по-голяма реализация в гамата на Civic, където продажбите през 2016 г. възлизат на 47 300 единици, или 4,9% повече спрямо предишната година.

Honda е отбелязала ръст и на петте основни европейски пазари през 2016-а (Великобритания, Германия, Франция Италия и Испания). Най-голям е в Италия, равносилен на цели 98%. Така страната стана третият по величина европейски пазар за Honda. Забележителен е ръстът и във Финландия (+47,7%), както и в Португалия (+38,6%) и в Унгария (+58,1%).
Успешните продажби на Honda Motor Europe през 2016 г. бяха съпътствани от редица новости през годината. Прототипът Civic Hatchback бе представен на автомобилния салон в Женева през март, а производството на версията му за американския пазар започна през август в британския завод на Honda в Суиндън (HUM), който е глобален производствен център за новия модел, който ще се предлага на повече от 70 страни по света, включително Европа, Северна Америка и Канада.

Представянето на Civic Type R Prototype на Mondial de L’Automobile в Париж в края на септември и идването на аналогичния сериен модел този месец бяха обявени за най-ревностно очакваните премиери на 2017 г. от читателите на британското издание What Car?. Първите екземпляри от новия Clarity Fuel Cell пристигнаха в Европа през ноември, за да се включат в демонстрационния проект Hydrogen for Innovative Vehicles (HyFIVE). Блестящ финал на годината бе и доставката на първия европейски Honda NSX за бившия изпълнителен директор на Honda Швейцария Клод Саж. 

Facebook comments