fbpx Художникът Филип Парено ще ръководи Hyundai Commission 2016 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Художникът Филип Парено ще ръководи Hyundai Commission 2016

Френският художник Филип Парено е ще се заеме с Hyundai Commission през 2016 г., предназначена за Турбинната зала в галерията за съвременно изкуство Tate Modern. Hyundai Commission 2016 ще е втората от новите серии ежегодни инсталации, които представят работата на световноизвестни художници.

Най-новата работа на Парено се очаква с нетърпение със следващата Hyundai Commission, която трябва да бъде открита на 4 октомври 2016 г. Парено, виден творец и художник за своето поколение, работи в сферата на филмите, видеото, звука, скулптурата, пърформанса и информационните технологии, като изследва границите между реалността и въображението. Той е известен с изследването и преосмислянето на изживяването от посещенията на галерии и вижда своите изложби като режисирани сцени, които следват дадена партитура, по време на които се разкриват поредица от различни събития. Чрез създаването на калейдоскопична обстановка Парено разглежда изложбите като съгласувано цяло, а не като поредица от обекти в пространството.

След като си сътрудничи с много творци в областта на визуалните изкуства като музиканти, архитекти, учени и писатели, Парено продължава една традиция като авангарден художник, ангажиран с много културни направления. Пълнометражният филм Зидан: Портрет на 21 век, който той режисира в сътрудничество с Дъглас Гордън през 2006 г., е посрещнат с възторг от критиците. Неотдавна, през 2015 г., художникът представи огромната инсталация H{N)Y P N(Y}OSIS в Park Avenue Armory, Ню Йорк, която смесва филм, светлина, звук и пърформанс за създаване на приключение, изпълнено с драматизъм. През 2013 г. в Palais de Tokyo в Париж той е първият художник, който изпълва цялото пространство на галерията, което е 22 000 кв. м.

От Hyundai Motor заявиха: „Фокусът на Hyundai Commission е върху създаването на по-добър достъп до изкуството и целта му е да се направи разлика между начина, по който гледаме на света, и начина, по който го разбираме. Вярваме горещо, че автентичността и значимостта на Филип Парено ще видоизменят Турбинната зала с всестранни изненади на визуалното изкуство. Вълнуваме се да го видим как развива своите идеи по отношение на втората Hyundai Commission, която ще бъде открита през октомври“.

Филип Парено живее и работи в Париж. Негови творби са представени в няколко големи музейни колекции, включително в Tate, Лондон, Музея на модерното изкуство, Ню Йорк и Centre Pompidou, Париж. Той участва в няколко биеналета във Венеция от началото на 90-те години на 20 век, а през последните години има изложби в Hangar Bicocca, Милано (2015 г.); Park Avenue Armory, Ню Йорк (2015 г.); Palais de Tokyo, Париж (2013 г.); The Garage Centre for Contemporary Culture, Москва (2013 г.); The Serpentine Gallery, Лондон (2010 г.); и Centre Pompidou, Париж (2009 г.).
Hyundai Commission е връхната точка на 11-годишното партньорство между Tate и Hyundai Motor. Партньорството е част от най-дългото в историята на Tate обвързване от страна на корпоративен спонсор. Съвременните творци на нашето време ще предоставят драматични изживявания на аудитория от милиони хора с помощта на инсталации, позиционирани на място, предназначени за уникалната Турбинна зала на Tate Modern.

Крис Деркон, директор на Tate Modern, каза: „За нас е удоволствие, че Филип Парено ще се заеме с Hyundai Commission в Tate Modern през 2016 г. През цялата си кариера Парено се стреми да преобразува начина, по който изкуството може да работи, и неговото желание да създаде нови едновременно въздействащи изживявания го прави идеалния избор за Турбинната зала. Очакваме с нетърпение да видим по какъв начин ще използва това култово пространство, когато инсталацията бъде открита през октомври“.

Като първа стъпка в изграждането на партньорство с Tate, Hyundai Motor подкрепи придобиването на девет ключови творби на южнокорейския художник Нам Джун Пайк (1932-2006 г.), общопризнат за основател на видеоарта. В сътрудничество с Tate Hyundai Motor помага за разширяването на въображението на творците, кураторите и аудиторията като международно известните творци приемат предизвикателството да интерпретират уникалната атмосфера на Турбинната зала през следващите години.

Сериите започват през октомври 2015 г. с Empty Lot на Ейбрахам Крузвилегас, голяма скулптура, която се състои от 240 дървени сандъчета, напълнени с над 23 тона почва от паркове и градини в Лондон. С намерение да провокира въпроси за шанса, промяната и надеждата творбата оживява с тревата, плевелите, цветята и другите растения, които се подават от почвата през зимните месеци. Тя може да се види в Tate Modern до 3 април 2016 г.

Откакто Tate Modern отвори през 2000 г. Турбинната зала е приютила някои от най-запомнящите се и известни творби на съвременното изкуство в целия свят, като аудиторията достига милиони. Начинът, по който творците интерпретират тази огромна индустриална площ, промени коренно схващането на обществото за съвременното изкуство през двадесет и първи век.

Hyundai Motor също така започна партньорства с Националния музей за модерно и съвременно изкуство (MMCA) в Корея и Музея на изкуствата в област Лос Анджелис (LACMA). „Сериите на Hyundai Motor с MMCA“ предлагат десетгодишна платформа заедно с международни форуми, архиви и издания за корейски творци. Втората от сериите на Ан Киу Чул може да се види до 14 февруари 2016 г. в MMCA, Сеул. Сътрудничеството на Hyundai Motor с „Изкуство + Технология“ на LACMA продължава с инсталацията в Дъждовната зала, която е създадена от базиран в Лондон художник, колективно с Random International и обширната изложба на художничката-новатор Диана Татер.