fbpx Имаме повече инвестиции в перспективни сектори на икономиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имаме повече инвестиции в перспективни сектори на икономиката

До края на юли тази година инвестициите в промишлеността, енергетиката, транспорта, комуникациите, високите технологии са повече спрямо същия период на 2009 г. и на приблизително същите равнища спрямо 2010, 2008 и 2005 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемонията за връчване на сертификат за инвестиция клас А на „Луфтханза Техник София“ ООД. Статистиката отчита 550 млн.евро реални вложения за периода януари – юли 2011 г. (това не включва върнатите заеми на най-големите фирми към компаниите –майки в чужбина). Сериозно намаление е отчетено в секторите на недвижимите имоти и строителството. По думите на министър Трайков това е обнадеждаващ факт и показва, че правителството е на прав път по отношение на избрания модел за икономическо развитие на страната – приоритетно насърчаване на сектори с висока добавена стойност, които осигуряват устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката.
В момента правителството води разговори с инвеститор, който планира да изгради в София европейски център за обучение на пилоти. По този начин столичното летище се утвърждава като регионален хъб както в транспортния сектор, така и в свързаните с него услуги. В момента България е класирана във финалната тройка на държави, сред които ще бъде избрано мястото за базиране на три нови проекта - за аутсорсинг на IT услуги, за производство на автомобилни компоненти и за производство на транспортна техника, стана ясно още по време на церемонията.
Германия традиционно е сред водещите инвеститори у нас – за последните 15 години германски дружества са инвестирали 2.7 млрд. евро в българската икономика.