fbpx ПР-специалистите отпразнуваха професионалния си празник с обновен етичен кодекс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ПР-специалистите отпразнуваха професионалния си празник с обновен етичен кодекс

Водеща снимка
Да

ПР-специалистите отпразнуваха професионалния си празник с обновен етичен кодекс

Общността на ПР-специалистите и ПР-агенциите прие и подписа обновен етичен професионален кодекс – Софийска харта за етични комуникации. Подкрепа за общите етични норми дадоха седем представителни организации от ПР-сектора: Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Европейска асоциация на комуникационните директори (EACD), Дружеството на практикуващите връзки с обществеността към СБЖ, както и Комисията по професионална етика към БДВО.

Софийската харта за етични комуникация бе представена по време на отбелязването на Професионалния празник на ПР специалистите (7 юли). Той , който бе официално обявен с Решение на Министерския съвет тази година, като признание за световните успехи на българската ПР-индустрия и активното й участие  в процесите по развитие на комуникационния бизнес в цял свят, така и за ролята й за подобрение на бизнес средата и социалната ангажираност у нас.

Обединената комуникационна общност през последните години е участвала в много инициативи за утвърждаване на етичните стандарти в комуникациите, в борба срещу фалшивите новини, срещу практиките за използване на тролове в предизборните кампании, за споменаване на марки в електронните медии в помощ на социални кампании и много други.

Илияна Захариева, председател на УС на БДВО сподели: „Обновеният Етичен кодекс на ПР професионалистите е възможен благодарение на колегите, които създадоха първия такъв преди 15 години. Те поставиха началото на обединената комуникационна общност у нас, която работи с високи професионални стандарти през всичките тези години. Динамиката на нашата професия и на света около нас изискваше нов, съвременен прочит на този документ и съм щастлива, че днес положихме началото на Софийската харта за етични комуникации, която ще следваме във все по-предизвикателната комуникационна среда.”