fbpx Инициатива за координиране на сътрудничество между балканските страни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Инициатива за координиране на сътрудничество между балканските страни

Инициатива за координиране на сътрудничество между балканските страни

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предложи инициатива за координиране на икономическото сътрудничество между балканските страни по време на международната конференция „Европейски съюз – Балкани. Към възстановяване и растеж“. „За мен е важно да провеждаме координирана политика за подобряване на инвестиционния климат на Балканите. Трябва да обединим усилията си за привличане на инвеститори, за намиране на пазари и представяне на общите ни интереси“, подчерта министърът. По думите му координирането на икономическото сътрудничество между балканските страни ще е гаранция за по-добри резултати при съвместното им представяне по целия свят. Инициативата би могла да работи в три посоки – координация на макроикономическите мерки между държавите от региона; провеждане на европейска политика на синергия и взаимодействие; съдействие при търсенето на инвеститори и търговски партньори. Постигането на интегрирано сътрудничество ще даде възможност за представяне на Балканите като единен, стабилен и проспериращ регион пред международните партньори, допълни Стойнев.

Балканите са пресечна точка на няколко икономически региона със значителен потенциал, заяви министърът пред участниците във форума. Според него глобална конкурентоспособност може да бъде постигната, само чрез обединени усилия в регионален мащаб. Дори в условията на криза стокообменът на България със съседните държави бележи ръст от 3.5% за една година, допълни той. Като пример за добро сътрудничество Стойнев посочи автомобилостроенето, в което отделни части от производствата са съседи от двете страни на река Дунав. Той изрази увереност, че подобно сътрудничество ще се осъществи и в други сектори, като туризма. Интегрираната търговия и междуфирменото коопериране ще превърнат страните ни в още по-привлекателен пазар за чуждестранните партньори.

Министър Драгомир Стойнев акцентира върху ролята на държавата като проактивен фактор в създаването на възможности за икономическо развитие. Той припомни, че през първите сто дни от управлението си, правителството е успяло да постави до себе си бизнеса като реален партньор при формулирането на политики. „Заедно работим за създаване на стабилна и предвидима среда, стимулиране на растежа, инвестициите, потреблението и износа, намаляване на административната тежест, подобряване достъпа до пазари и финансиране на малките и средните предприятия“, допълни Стойнев. Предложихме и разумно програмиране на европейските средства за следващия период, съобразявайки се с потребностите на бизнеса, каза още той. Според него България е добро място за развиване на бизнес и правителството е надежден партньор и разумен регулатор.

Facebook коментари