fbpx „Интернет на нещата“ стимулира хостинг пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Интернет на нещата“ стимулира хостинг пазара

Бързо развиващият се технологичен сегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things), както и някои свързани с него сектори като обработката на големи масиви от данни (т. нар. big data) вече оказват влияние върху хостинг пазара, коментират от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Тази тенденция кореспондира и с увеличаващия се брой български стартъпи в сферата на мобилните приложения и „Интернет на нещата“. Очакванията на екипа са в бъдеще използването на хостинг за такива приложения да достигне значителен дял от всички хоствани уебсайтове и услуги.

Internet of Things представлява технологична концепция за свързване и дигитализиране на все повече предмети около нас – от домашни електроуреди, през автомобили, до сгради и комунална инфраструктура. Това създава редица нови възможности за управление на заобикалящите ни обекти, както и за събиране на информация чрез все повече сензори, вградени в тях. Big data от своя страна е бързо развиващ се ИТ сегмент, включващ множество решения за обработка на големи масиви от данни за околната среда, автомобилния трафик, продажбите в търговските вериги и много други сфери. През последните години все повече стартиращи фирми, включително и в България, развиват нови решения, свързани с „поумняването“ на предметите около нас.

„Все още е трудно да се определи какъв е точният брой на клиентите ни, работещи в областта на Internet of Things, защото за много от тях няма как да научим. Отчитаме обаче ръст при хостването на мобилни приложения в тези сегменти. Очакваме да се появят и нов тип интерфейси за отдалечено управление на свързани предмети, които също ще имат нужда от хостинг услуги. В недалечно бъдеще ние ще можем да общуваме отдалечено например с нашия хладилник, който ще ни информира за липсващите продукти или направо ще се свързва със системата на магазина за хранителни стоки, за да ги поръча“ - казва Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Развитието на тези подсегменти е в унисон с цялостното развитие на мобилната екосистема и миграцията на много от най-популярните дигитални услуги към мобилна среда, включително нарастващия дял на мобилното търсене, което в някои развити страни вече надминава използването на търсачки от настолни компютри.