fbpx IT специалисти и млади мениджъри предпочитат да живеят в периферията на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

IT специалисти и млади мениджъри предпочитат да живеят в периферията на София

IT специалисти и млади мениджъри предпочитат да живеят в периферията на София

Голяма част младите мениджъри и IT специалисти приемат концепцията за къща за живеене в покрайнините на града.
Основните мотиви при избор на дом, които доминират сред 71% от запитаните, са – безопасност, инфраструктура, детски градини и училища, отдалеченост от шум, трафик и замърсяване, наличие на зеленина и простор. Голяма част от посочените характеристики съответстват с концепцията за къща в покрайнините на града, както и с тенденцията хората да избягват да живеят в централните части на населеното място.

Проучването на  Real Estate Developments и реализирано от Естат България изведе и друга интересна тенденция сред респондентите - около 53% описаха притежанието на луксозен дом като важно, но не и решаващо, като 88% от тях заявиха, че съседите са ключов аспект при избора на жилище. Проучването открои и няколко основни очаквания на запитаните, свързани с жилищните комплекси – а  именно наличието на детски площадки, супермаркет, аптека, детска градина, ресторанти / кафенета, фитнес и басейн.

Представителното количествено проучване беше проведено сред 185 пълнолетни граждани на възраст между 19 и 60 години. Респондентите обхващаха представители от  най-високо ниво в компании от различни професионални сфери – IT, телекоми, горива, частни болници, банки, застрахователни компании, пенсионни фондове и други.