fbpx Изба "Малката звезда" блесна с букет от вина в лятната нощ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изба "Малката звезда" блесна с букет от вина в лятната нощ

Сред отбрана публика в столицата и под акомпанимента на джаз, изпълняван на живо, бутиковата изба “Малката звезда” от Харманли разля в чаши ароматни вина, които отлично се вписаха в топлата лятна нощ. Събитието се организира от Veblen's Tasting Club.

Специален гост на дегустацията беше топ сомелиерът Слави Райчев, който изключително обаятелно представи предимствата на всяко вино и освен това даде полезни съвети за комбинации с храни и начини на консумация. Интересно решение бе изборът на розе за уелкъм дринк, което всъщност се оказа перфектно решение с лекотата и неангажираността на виното. След което последваха 7 бели и червени вина от серията Енигма, всяко от тях със собствен характер.

Избата е основана 2005 г. на място наречено “Малката звезда” - кръстопът на стари римски търговски пътища, край Харманли. Традицията е запазила през вековете името на местността и дори днес фронтално  пред винарната е разположен кръстопът с пет лъча и звездовидна форма.

Избата разполага с 8000 дка собствени лозя, който са разположение по южния склон на Сакар планина в долината на р. Марица и отличния тероар дава възможност за производство на качествено грозде и вина. Заслуга за добрите вина има и младият технолог на избата Свилен Георгиев, който е син на единия от собствениците. Опитал за първи път вино на 15 години, навършвайки пълнолетие той се влюбва в божествената напитка и решава, че бъдещето му ще е свързано с магията на виното. Завършва Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност технология на виното и пивото и от една година вече официално носи тежката отговорност да защитава доброто име на избата, като създава висококачествени вина. Според него добрите им вина се създават в „сблъсъка на поколенията“ заедно с другия технолог, но ето какво сподели той във видеото.