fbpx Избор на радиатори за дома | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

отопление на дома

Избор на радиатори за дома

Изборът на радиатори е в зависимост от средствата, с които разполагате и желания ефект, който искате да постигнете. Цената зависи от материала, от който са направени - алуминий или стомана. Алуминиевите радиатори са с подобрени топлотехнически показатели и корозията при тях е минимална, дори никаква.

Алуминиеви радиатори.

Алуминиевите радиатори се считат за едни от най-добрите. Те имат множество преимущества. Тъй като са отливани специално, те имат привлекателен външен вид. Леки са и имат високо ниво на топлоотдаване.Биват два вида: цялостно отляти или сглобени от отделно отляти елементи (екструзионни).Цялостно отлятите се отличават с това, че елементите им представляват цялостна отливка (детайл). Цената им зависи от техния дизайн.   Екструзионните се състоят от няколко елемента, свързани механично. Цената им зависи от количеството секции.

Ако сте взели решение да си купите алуминиеви радиатори, то следва да се съобразите с химическия състав на топлоносителя за дадения тип уред. Проблемът при тях е, че не са особено подходящи за многоетажни домове. Това произтича от факта, че е доста трудно да се поддържа постоянен състав на химическия състав на топлоносителя. Също така, при монтажа на алуминиеви радиатори е възможно да влезе въздух в системата за отопление и може да се наложи монтиране на допълнителни кранове за обезвъздушаване на системата, което пък от своя страна ще доведе до увеличаване на себестоймостта им.

Най-добре е радиаторите да се разположат под прозорците. Това е най-уязвимото място в нашия дом през зимата.Топлият въздух, който се издига нагоре от радиатора, осигурява една въздушна завеса между прозореца и помещението. Освен това се повишава циркулацията на въздуха вътре в него и така се увеличава и топлообмена между студения и топлия въздух. Куките за окачването се нивелират прецизно преди да се монтират радиаторите.

Габаритите и мощностите и на двата типа са еднакви, което значи, че топлят еднакво. За справка - чугуненият радиатор трябва да е поне 2 пъти по-голям за да има същата мощност.

Сглобяване на радиаторите

Височината и броя на глидерите в радиатора зависи от големината на помещението, мястото с което разполагате и не на последно място от топлоизолацията на жилището.

Къртене за местене на тръбите

Тръбите за радиаторите трябва да бъдат изведени на точно определено място, в зависимост от големината на радиатора, така че да не се виждат.Понякога се налага и къртене, за да се преместят те на точното място, защото строителите са оставили и двете тръби да излизат на едно място.

Едната тръба трябва да бъде отведена до горната част на радиатора.За да могат да се свържат с радиатора, полипропиленовите с алуминиеава вложка трябва да се огънат. Но по специален начин, за да не се напукат и деформират при огъването.Фитингите също са важна част в цялата система. Надеждното свързване на тръбите е от голямо значение за безпроблемното й функциониране.При монтажа, тръбите трябва да се калибрират. Едва след това се монтират и фитингите. Самите те имат гумено уплътнени, което най-често се къса или набира ако тръбите не са калибровани.Компакността и красивия външен вид на алуминиевите радиатори със сигурност не са за сметка на тяхната ефективност.Алуминивите радиатори, които монтирахме, са изработени по най-нова технология и с иновативен дизайн.Всички предлагани модели са сертифицирани и тествани в Италия. Високият коефициент на топлоотдаване на тези радиатори ги прави изключително икономични и изградени с минимален брой глидери. баните монтирахме стандартни лири в бял цвят. Те се предлагат с различна ширина.Подходящи са за малки помещения в дома, като бани, тоалетни, кухни, коридори и др. Монтират се най-често в помещения, където се изисква лесно почистване.

Проверка на системата

И за да сме сигурни че всичко е наред със системата е добре тя да бъде тествана под налягене, преди да бъдат замазани тръбите.За целта се използва вода и специален уред.
След достигането на определено налягане, системата се обезвъздушава. Само така можем да сме сигурни че няма да се получи неприятен теч в началото на отоплителния сезон, когато заработи парното.
След монтажа и тестването на системата радиаторите ще бъдат отново свалени, за да може да ше шпакловат и боядисат и стените.

Рувекс предлага на българския пазар алуминиеви и стоманените радиатори.  Той се измерва спрямо мощността, която отдават срещу платената за придобиването им цена и стойността на енергоносителите, с които се осигурява тяхното загряване. Стоманените радиатори са по-евтини, тъй като изработката им е по-лесна. Алуминиевите радиатори се отливат по специална технология, изчистват се, боядисват се и след това се сглобяват.  И двата вида радиатори още с подаването на енергия създават комфорт, за разлика от чугунените. Те по-трудно загряват, но за сметка на това излъчват топлина по-дълго време.  Експлоатационният живот на стоманените радиатори е по-къс в сравнение с алуминиевите. При първите е десет години, а вторите могат да работят 20 и повече години.