fbpx Изложба непознатият Едмонд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба непознатият Едмонд

Галерия „Средец”, бул. Ал. Стамболийски 17, на 16-ти септември, петък, от 18.00 часа се открива изложбата по повод 60 годишнината от рождението на Едмонд Демирджиян (1951-2009).
Изложбата включва част от творбите на художника, които се намират в колекцията на Ангел Симеонов. Това са предимно живописни произведения. Някои са създадени в ранните 70-те години на 20. век още преди завършване на Художествената академия и дават възможност да се проследи развитието на автора и силния му начален старт. Част от картините се показват за първи път. Включени са произведения от 80-те години, както и някои от последните му творби, притежание на Националната художествена галерия.

Специална изненада представлява голяма автопортретна композиция от 1979 година. Ще бъдат представени и уникални рисунки – едно от последните попълнения в колекцията на Ангел Симеонов, които показват подготвителни етапи от работата на Едмонд Демирджиян, негови „упражнения” с цвета, линията, композицията. Те разкриват изключително сериозните му теоретични занимания, които служат за основа на иначе много емоционалната му живопис.

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник и музикант, живял и работил в България и САЩ. През 1971 г. завършва Художествената гимназия в София. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов.
От 1978 участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката. Прави стенописи (Гранд хотел „Разград”) и мозайки (халите в Габрово). През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за „изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата „Непоказвано от Едмонд", галерия на ул. „Шипка” 6, София. Творчеството му се разделя на няколко периода: 1978-1983 – създава фигурални композиции, интериори и натюрморти в конструктивистичен маниер; 1983-1987 – рисува предимно гротескни фигурални композиции с темпера в експресионистичен стил; след 1987 развива творчеството си по посока на абстрактния експресионизъм.

Колекция „Ангел Симеонов” е посветена изключително на българското модерно и съвременно изкуство. Тя включва почти всички важни за развитието на българската култура имена в областта на живописта и скулптурата. Посоката на колекцията е създаването на отделни мащабни сбирки от произведения на някои творци. Сред тях са: Генко Генков (представен в едноименната изложба в НХГ през юни 2011), Атанас Яранов и Димитър Казаков (представени със самостоятелни изложби в галерия „Средец” съответно през 2010 и 2011 г.). Други художници с по-големи колекции са Едмонд Демирджиян, Емил Попов, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Павел Койчев, Светлин Русев.