fbpx Jaguar ще произведе 9 емблематични автомобила, всеки по 1 млн. паунда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Jaguar ще произведе 9 емблематични автомобила, всеки по 1 млн. паунда

Jaguar ще произведе 9 емблематични автомобила, всеки по 1 млн. паунда

Jaguar обяви, че ще произведе девет автомобила Jaguar XKSS като част от екслузивна серия. Често наричан от експертите „първата суперкола в света”, XKSS автомобилите ще бъдат сглобени ръчно от звеното Jaguar Classic, като ще изглеждат по абсолютно същия начин като тези, произвеждани през 1957-ма година. Деветте нови автомобила ще компенсират изгорелите коли по време на големия пожар, разразил се във фабриката „Brown Lane” преди петдесет и девет години.

Тим Ханниг, Директор в Jaguar Land Rover Classic, заяви: „XKSS заема специално място в историята на Jaguar и е кола, изключително желана от колекционерите по целия свят заради своя великолепен, неповторим дизайн. Висококвалифицираните инженери и техници в звеното Jaguar Classic ще се постараят всяка от деветте коли да е напълно автентична и от най-високо качество.”

Историята на XKSS започва още от 1955, когато легендарният D-TYPE печели три поредни пъти автомобилната обиколна на Льо Ман. След този хет-трик от победи на 14-ти февруари 1957 година Сър Уилям Уайънс взима решение да преобрази останалите 25 D-TYPE автомобила в „първата суперкола в света”, използвайки няколко модификации. Сред модификациите са: добавянето на ново по-високо предно стъкло, още една врата от страната на пасажера, премахване както на на разделителя между шофьора и пасажера, така и на вертикалния стабилизатор зад шофьорското място.

Първите бройки от лимитираната серия на XKSS ще бъдат произведени в началото на 2017-та година. Деветте ‘суперколи’ ще бъдат сглобени ръчно в Warwick, като цената на всяка ще бъде около 1 000 000 паунда.