fbpx Volvo ще строи нов завод за електромобили в Словакия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volvo ще строи нов завод за електромобили в Словакия

Volvo Cars започва изграждането на трети производствен център в Европа, който ще подпомогне компанията да посрещне все по-голямото търсене на електромобили. Новият авангарден завод ще бъде климатично неутрален и ще произвежда само електрически автомобили, следвайки амбицията на Volvo да стане изцяло електрическа марка до 2030 година.

Избирайки Словакия за новия си завод, Volvo Cars създава европейски производствен триъгълник, който покрива най-големия търговски регион, допълвайки Гент/ Белгия в Западна Европа и Торсланда/ Швеция на север.

Новият производствен център представлява инвестиция от приблизително 1.2 милиарда евро. Ще се изгради в Кошице, западна Словакия, където ще бенефитира от създадената вече логистична мрежа, бидейки петият автомобилен завод в страната.

Volvo Cars има амбицията да достигне 1.2 милиона годишни продажби до средата на десетилетието, което планира да осъществи с глобално производство в Европа, САЩ и Азия.

“Имаме ясен фокус да станем изцяло електрическа марка до 2030,” заяви Джим Роуан, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. “Експанзията в Европа, най-големият ни търговски регион, е ключова за трансформацията ни към електрификация и продължителен растеж. Щастлив съм, че разширяваме производствения си капацитет в Словакия и с нетърпение очаквам да приветствам новите ни колеги и партньори.”

Изграждането на съоръжението ще стартира през следващата година, а монтирането на оборудването е планирано за 2024 година. Серийното производство на изцяло нова генерация електрически автомобили Volvo ще започне през 2026 година.

В унисон със стратегията на Volvo Cars да постигне климатично неутрално производство до 2025 година, заводът ще използва само климатично неутрална енергия. Освен това е проектиран да бъде лидер по устойчивост и ефективно производство на премиум автомобили.

Новият завод в Словакия ще прoизвежда по 250,000 автомобила годишно и ще открие няколко хиляди нови работни места в региона. Той представлява и първото ново европейско производство на Volvo Cars за последните 60 години. Центърът в Торсланда стартира операции през 1964 г., а Гент отвори врати година по-късно. Заедно трите завода имат производствен капацитет от 600,000 автомобила годишно.