fbpx Как да общуваме, за да сме по-успешни? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да общуваме, за да сме по-успешни?

Автор

Социализирайте се!

Имам клиент, който не ходи на никакви професионални събития и няма никакъв профил в социалните мрежи. Питам го защо, а той отговаря:

„Това са пълни глупости и само ти губят времето. Който иска да ме намери, има начин. Телефонът ми го има на сайта на фирмата.“

Имаше една стара американска поговорка: „Ако направиш най-добрия капан за мишки, хората ще проправят пътека до твоята къща, за да си го купят“. Само дето в днешно време не е вярна.

В света има милиони производители на капани за мишки и ако ти и твоят продукт не присъствате в публичното пространство, никой няма да разбере за вас. И никой няма да си направи труда да проправя пътека до твоя дом, при положение, че някой друг може да му го достави безплатно от коя да е точка по света до собствения му дом или офис.

Не можеш да имаш успешен бизнес, ако не общуваш с хората от своята ниша – клиенти, конкуренти, партньори, доставчици. С медиите, с политиците, с обикновените хора. Днес всеки божи ден във всеки град у нас има бизнес събития, нетуъркинг срещи, обучения, семинари, коктейли. Вярно е, че участието в такива събития отнема време, но това време се капитализира с доброто впечатление, което имате възможност да направите в тази среда.

Днес да отсъстваш от своята бизнес среда е самоубийство. А да присъстваш и да не можеш да се представиш добре, е несериозно. Уменията за нетуъркинг, за общуване с непознати, за представяне на вашите бизнес продукти, са задължителни за съвременния лидер. Те не са нещо, с което се раждаш и което или имаш, или не. Те се учат, както всяко друго умение. Така, както всеки от нас се е научил да кара колело, а после и да шофира автомобил, така и уменията за говорене пред публика се учат и усвояват с упражнения. Не е важно да си брилянтен в това. Важно е да си добър и да оставяш добро впечатление. Да накараш хората да ти повярват и да те потърсят. А това е леснопостижимо, ако работиш със страст.

Работете със страст!

Страстта към работата е онова, което отличава лидера от обикновения изпълнител. Ако нямате страст към това, което правите, ако го правите само за пари или от страх да не загубите позицията си, по-добре помислете за нещо друго. Страстта е онази искра, която придава блясък в очите ви, когато говорите, тя дава силата на вашия глас и кара вашите слушатели да ви гледат с възхита, а колегите, които работят с вас, да се превърнат във ваши фенове и последователи.

Защото този, който работи със страст, заразява всички около себе си и им дава от нея. Онзи, който няма страст, заразява околните с песимизъм и тихо отчаяние.

Имах един клиент, който казваше: „Аз съм много важен мениджър. Управлявам 70 човека подчинени. Карам нов автомобил, на който фирмата ми плаща лизинговите вноски. Имам супер як компютър и мобилен телефон, които фирмата ми е купила!“

А аз му казах: „Човече, ти нищо не казваш за това, което даваш в твоята фирма, а говориш само за това, което получаваш. Ти изобщо не си важен за фирмата и си лесно заменим.“

Истински важните хора за фирмите от новото време са онези, които горят от страст, онези, които дават новите идеи, онези, които са способни да прекарат много безсънни нощи в офиса, докато не видят плода на своя труд реализиран. Това са истинските лидери.

Стив Джобс беше казал, че един лидер трябва да назначава само първокласни служители и така ще има първокласна фирма. Онзи, който назначава второкласни служители, ще получи в крайна сметка третокласна фирма. А първокласните се привличат от вашата страст.

Навремето имах разговор с един кандидат за работа в компанията, която управлявах. Попитах го защо иска да работи при нас. Той ми отговори, че изобщо не го интересува дали ще работи при нас или някъде другаде. Бил пуснал няколко обяви и чакал коя фирма ще му предложи най-високата заплата. Отказах му веднага. Не ми трябват хора, които слагат парите най-отпред.

Разбира се, че най-добрите хора трябва да получават най-доброто заплащане, но ако човек няма страст към работата, ако няма желание да се учи и да се развива, ако няма стремежа да допринася за благото на обществото, такъв човек просто не ви трябва.

Понякога ме питат мои курсисти: „Как да работя и да говоря със страст, когато работата ми е толкова скучна и безинтересна?“

Отговарям им: Открийте интересното! Има интересно във всяка работа, само че трябва да отворите очите и сърцето си за него.

Погледнете вашите клиенти – онова, което им предлагате, не прави ли живота им по-хубав, по-лесен, по-приятен? Направете проучване – какво правят другите компании по света, подобни на вашите? С какви проблеми се сблъскват? Какви проблеми решават?

Приемете за своя мисия един нов проблем. Потърсете решение за него. Потърсете съмишленици. Какво добро ще произлезе, когато го решите? Нима това не е причина да вложите в работата си нова страст?