fbpx Как се отразява коронавирусът на туристическата индустрия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как се отразява коронавирусът на туристическата индустрия

Туристическата индустрия е една от най-засегнатите от коронавирусa. Как реагира пазарът и потребителите, какви са очакванията на експертите – анализ на онлайн туристическа агенция eSky.

Разпространението на коронавируса започна от Китай – дестинация, към която интересът сред европейските туристи продължаваше да расте с висок темп в началото на 2020 г. Ситуацията започна да се променя към края на януари, когато информацията за вируса се разпространи масово в европейските медии. С нарастващия брой заразени в Китай, авиокомпаниите ограничиха полетите си до засегнатите региони, а много пътуващи започнаха да анулират пътуванията си до Азия. Резервациите до страни като Китай и Тайланд отбелязаха значителен спад на повечето европейски пазари.

Ситуацията в България

Появата на коронавируса в Азия не оказа особено влияние върху решението на българите да пътуват в края на януари и през първата половина на февруари. Новините за първите случаи на заразени в Европа обаче доведоха до значителен спад на резервациите на полети – над 23% за период от 2 седмици. Този спад все още не е повлиял на негативно на ръста на компанията на годишна база, но очакванията са за по-значително отражение в идните седмици.

Полети до Италия

Данните на eSky сочат, че през 2019 г. Италия е била на трето място по посещаемост от българите, пътуващи със самолет, след Великобритания и Германия. През януари 2020 г. броят на резервациите до Италия е нараснал с 24% спрямо 2019 г. С появата на вируса в Северна Италия в края на февруари, броят на резервациите до тази дестинация бележи спад от 33% на седмична база. Най-големият спад се наблюдава през последните 10 дни, когато резервациите на полети до страната са почти незначителни.

Авиокомпаниите под натиска на времето и очакванията на клиентите

Реакциите на авиокомпаниите през последните седмици са различни. Много от тях са принудени да прекратят полетите по дадени маршрути и са изправени пред множество искания за анулации. Част от тях е възможно да не успеят да се справят с кризата, като рискът е особено висок за компаниите, които вече имат финансови проблеми. Скорошен пример е популярна британска авиокомпания, която преди броени дни обяви фалит.

Негативното отражение върху туристическия бранш е неизбежно

Ситуацията е по-оптимистична за силните участници в индустрията. Някои от тях предприемат различни мерки, за да стабилизират финансовото си положение: предлагат по-ниски цени, безплатни или по-гъвкави опции за промяна на датите на полета и др.
Факт е обаче, че в момента цялата индустрията се намира в криза – както поради ниските нива на продажби, така и поради масовите анулации на вече направени резервации.

Българите пътуват все повече и все по-достъпно през последните години. Нормално е да се очаква индустрията да отбележи възход, веднага щом ситуацията с коронавируса бъде овладяна, но е трудно да се предскаже кога ще се случи това. Към момента нещата са все още в етап на развитие и не може да се очаква бързо връщане към нормалното, смятат експертите.