fbpx Какъв цвят автомобил ще изберете? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какъв цвят автомобил ще изберете?

Въпреки все по-широката гама от екстериорни цветове, т. нар. „неутрални“ цветове като бяло, черно и сиво са най-популярните за купувачите на нови автомобили. Франсоа Фарион, директор дизайн цветове и тапицерии Renault, обяснява този маркер за идентичност.

Бяло, черно, сиво. Наблюдението е ясно: както всяка година през последните 10 години, цветовете, доминиращи в автомобилната индустрия, са доста скучни. Те представляват близо 70% от моделите, продавани в цял свят, според доклад за популярността на автомобилните цветове от Axalta, водещ доставчик на автомобилни бои. Ако разгледаме отблизо, все още най-популярният цвят е бял, който се използва за 38% от новите автомобили, продавани по целия свят, следвани от черния (19%) и сивия (15%).

През годините, сред морето от неутрални цветове, Renault продължава да се откроява с по-цветна оферта от средностатистическия производител на автомобили.

Например, всички помнят първото поколение на Renault Twingo... Автомобилът е представен в мрежата през март 1993 г. в четири цвята: син ултрамарин, кораловочервен, зелен кориандър и индийско жълто и дори не е предлаган в бяло.

Цветът често е вторият въпрос, който се задава, след като кажете, че сте си купили автомобил

Що се отнася до Renault Captur, моделът дължи част от успеха си на възможностите си за персонализация, 80% от продажбите му са в двуцветна каросерия. Актуалният модел предлага до 90 комбинации за персонализиране на екстериора. Истински „плюс“ за клиентите, които искат да изразят своята индивидуалност чрез избора си на цвят на автомобила.

Вярна на своята философия, марката Renault е избрала да се фокусира повече от всякога върху цветовете за настоящите си модели. Според Франсоа Фарион: „Марката винаги е търсила цветовете в ежедневието.“ Франсоа допълва, че една от целите на марката е „да внесе цвят по улиците“.

Но според него цветовете неминуемо ще се променят: „Бъдещето налага да се работи повече върху други елементи, отколкото само върху тялото на цвета. Идеята ни е да постигнем нещо, което е малко по-фино и малко по-изтънчено."